zondag 29 augustus 2010

Jules Van Beylen


Het Zuid in Antwerpen werd verkaveld en voor een groot stuk volgebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. Bouwmeesters, architecten, meester-metselaars en aannemers dienden vlijtig bouwaanvragen in. Bij het doornemen van die documenten is een eerste voorzichtige conclusie dat het vooral "ter stede" gevestigde heren waren die de straten daar vorm gaven. Ook een aantal Borgerhoutse aannemers passeren de revue. Jules Van Beylen bijvoorbeeld: "Entrepreneur - Moulurerie, Charpenterie, Meubles riches, Ornaments en toute matière - Rue du Canal, 35, Borgerhout".

Vaartstraat zegt u? Deze straat werd geopend in 1860 op het Borgerhoutsch Veld en werd genoemd naar de
Herentalse Vaart waarop ze uitliep. Later werd ze samen met de Fabriekstraat (cf. de bougiefabriek De Roubaix-Oedenkoven) Eugeen Joorsstraat genoemd, ter ere van de kunstschilder.

Door de samenvoeging van beide straten zijn de huisnummers gewijzigd. Niet meer snel snel te achterhalen waar aannemer Van Beylen in 1897 zijn zaak had.

Afbeelding: scan uit Bouwen door de Eeuwen Heen 3nd, p. 182: Detail uit A. Stappaers, Nouveau plan monumental de la ville d'Anvers, ca. 1900.
Info over de straat: Fl. Prims, Geschiedenis van Borgerhout, 1936.
Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1193.

6 opmerkingen:

Erwin zei

Ik ebn gans de maand oktober vrij. Stadsarchiefje gaan doen dan?

elise zei

Erwin: ik zit in oktober minimum twee dagen per week in het stadsarchief.
Het archief van Borgerhout zit daar echter nog altijd niet...

elise zei

Mijn man wijst me erop dat Van Beylen ook schepen van openbare werken is geweest in Borgerhout.

http://www.grafzerkje.be/pages/rest_silsburg/V.html

Erwin zei

Verdomme traag daar bij het archief ;-)
Even serieus, het zal wel een groot archief zijn en niet door de gemeente ontsloten.

Heb jij enig idee wanneer het wel ontsloten zal zijn?

Geert zei

Van Beylen was inderdaad schepen van Openbare Werken. Zijn huis was op de Moorkensplein. En verder was de familie Van Beylen bekend in Borgerhout ook al zijn neven en nichtjes, kunstenaars tot zelfs een pastoor van OLV ter Sneeuw.
Een klein cv-tje is in voorbereiding ter publicatie in ons heemkundig handboekje.
Jules Van Beylen heeft zelfs nog een straat in extra-muros gekregen.

elise zei

Aanvulling: begin 20ste eeuw woonde deze aannemer in de Maréestraat nummer 7, een woning die afgebroken werd om het politiekantoor te bouwen.
Hij had ook twee grote magazijnen in de Vorstermanstraat 1-3, zijstraat van de Vlaamsekaai. Die magazijnen zijn er nog en zullen weldra op inventariswebsite verschijnen.