maandag 11 mei 2009

Het oude gasthuis


Het voormalige Erasmusgasthuis in de Fonteinstraat. Een foto van dit gebouw - net na de voltooiing - toonden wij eerder hier. Op dit plaatje zijn de bestratingswerken zo te zien af.

Het gebouw raakte beschadigd door een V-bom in oktober 1944, en werd later afgebroken. Extra-muros verrees een nieuw Erasmusgasthuis.

Ik wijs u nog even op het beeld van Sint Erasmus boven de hoofdingang. Daar komen we binnenkort nog op terug.

1 opmerking:

Gie zei

Er is iets bijzonder vreemd aan de hand geweest met het oud Sint-Erasmus aan de Fonteinstraat. Eerst zou er, ik weet niet waar, in 1560 in Borgerhout al een "lazarije" geweest zijn, die in maart 1579 door de troepen van Alexander Farnese zou platgebrand zijn.
Pas 300 jaar later, in 1876, verschijnt er een nieuw gasthuis in de Fonteinstraat. Maar op ALLE foto's daarvan, zelfs die "net na de voltooiing", is duidelijk te zien dat het om een verbouwing gaat, dat er een verdieping werd bijgebouwd.
Ook merkwaardig daarbij is dat het gasthuis, op de plattegrond elders op deze blog, duidelijk de naam Hôpital St.Joseph draagt.
Tenslotte raakt het gebouw in 1944 beschadigd door een V-bom. Dit belette niet dat ik er in 1950 zonder problemen kon geboren worden en dat het gasthuis nog tot midden de jaren '60 dienst kon blijven doen tot het nieuwe ziekenhuis klaar was.
Al bij al intrigeert die verbouwde nieuwbouw van 1876 mij nog het meest. Heeft iemand enig idee?