Te Boerlaer was een laar op de Lippeloosche Heide. In 1385 werd er een hoeve met duiventil gesticht, ''t goet te Boerlaer' geheten.
Adriaan Spillemans (vandaar de Spillemansstraat) richtte er rond 1544 een nieuw speelhof op en breidde het goed uit tot 14 hectare. Jarenlang werd het gebied uitgebreid, verkocht of overgeërfd tot het in handen kwam van mevrouw Maria Joanna De Knyff, die was getrouwd met Baron Jan Jozef Renier Osy.
Bij het uitbreken van de cholera in 1866 was hij één van de eerste slachtoffers, hij sterft op 21 juni 1866 op Kasteel 'Te Boulaer'.
Het grondgebied ging over op zijn dochter Joséphine-Marie-Isabelle Osy, gehuwd met John Cogels, senator, gemeenteraadslid en schepen van Antwerpen. Ze kregen wat kinderen, en een van hen was de volgende kasteeleigenares Léocadie Cogels (17 maart 1848). Als weduwe verkocht ze haar inmiddels 16 hectare groot domein aan de maartschappij Zurenborg-Uitbreiding . In 1914 verwierf Borgerhout door toedoen van burgemeester Karel De Preter het domein en heel extra-muros.
Vanaf oktober 1914 (de Eerste Wereldoorlog, dus) trokken de Duitsers in het kasteel. Op de foto's zien we het gebouw zoals het er toen uit gezien moet hebben, in de vorm zoals die waarschijnlijk rond 1810 gerealiseerd werd.
In 1979 werd het met de grond gelijk gemaakt. Het stond leeg en te verkrotten, en bij besluit van de toenmalige gemeenteraad - die de kosten van onderhoud te hoog vond - van de aardbodem gevaagd.
Het kasteel was in de jaren '60 en '70 nog een tijdje schoolgebouw, tentoonstellingsruimte en gemeentelijke tentoonstellingshal.
(met dank aan Geert Janssens voor de foto's en de achtergrond)
3 opmerkingen:
Een wel bijzonder droevig verhaal...
Vreemd om een kasteel "onschuldig" te noemen. Alsof er schuldige en onschuldige gebouwen zouden bestaan.
Ik ken het verhaal, heb het gevoel dat er een stuk tekst per ongeluk is uitgeknipt? Stella
Een reactie posten