woensdag 14 oktober 2009

Wat er overblijft




Twee keer de Turnhoutsebaan ter hoogte van de kruising Sint Janstraat/Zegelstraat. De onderste foto was in 1995 bedoeld als een 'situatie-nu' foto, maar 14 jaar later is dat ook al bijna een onherkenbaar beeld geworden.

Links op de bovenste foto - die genomen werd in lang vervlogen tijden - moet dat ene winkeltje in naaigerief zijn geweest. In de verte zien we ook nog vaag de Herentalse Poort. Als we hier linksaf de Sint Janstraat in zouden lopen krijgen we een mooi zicht op de Peperbus. Wie goed kijkt ziet op het hoekhuis met de Zegelstraat een heiligenbeeld hangen. Dat zou wel eens Sint Jozef kunnen zijn, naar wie de straat oorspronkelijk genoemd werd (de Zegelstraat heette ooit de Sint Jozefstraat).

Ten tijde van de onderste foto zien we links de ook al verdwenen winkel van Louis Delhaize. Op die plek wordt allang gebouwd aan nieuwe appartementen. Rechts het Burmah-pompstation, dat eveneens niet meer bestaat. Ook rechts maar meer naar achter: de inmiddels afgebroken rij met café Gambrinus.

Wat er overblijft: de Baan zelf, en de spoorlijn in de verte.

Uit de collectie van Yves Lemmens.

Geen opmerkingen: