woensdag 16 december 2009

Stoer, sterk en vlijtig




"Op Zondag 4 December 1949 heeft Borgerhout stemmig en volks de 60e verjaring herdacht van de oprichting en in-gebruik-neming van het prachtig Raadhuis, dat een heerlijk sieraad is in de rijke verzameling van stijlvolle stadhuizen, waarop ons land fier mag gaan, en die als zovele symbolen zijn van stoere gemeentelijke zelfstandigheid, grondslag van de zuivere democratische staatsidee, waaruit België gegroeid is.

Het specifiek Vlaams karakter dat door de bouwmeesters Blomme doorheen gans dit machtig bouwwerk met liefderijke hand getekend en uitgewerkt werd, weerspiegelt ten volle het onvervalste beeld van Borgerhout en zijn bevolking, zoals ze was en zoals ze is: Stoer, sterk en vlijtig.

Moge deze herinnering voor het nageslacht bewaard blijven, en weze dit Tehuis van alle Borgerhoutenaren in lengte van jaren het centrum van verheven Vlaams Gemeenschapsleven."

Aloïs SLEDSENS.
Burgemeester

Voorwoord uit "Het gemeentehuis van Borgerhout 1889-1949", uitgave van het Gemeentebestuur van Borgerhout ter herdenking van de 60e verjaring van de oprichting van het Raadhuis (1950), gisteren gekocht in de De Slegte (€ 5,00).

Bovenste plaatje komt uit dat boekje. Op het onderste plaatje zien we de schrijver van dit gespierde proza: burgemeester Sledsens himself (collectie Geert Janssens).

Geen opmerkingen: