dinsdag 19 januari 2010

Restant



Ook op deze blog blijft de middeleeuwse Herentalse Vaart tot de verbeelding spreken. De vaart werd in 1486 gegraven om drinkwater vanuit de rivier het Schijn in Wommelgem tot binnen de Antwerpse stadswallen te brengen. Eigenlijk moest die tot in Herentals geraken, wat nooit gelukt is.
Op Borgerhouts grondgebied werd de vaart helemaal overwelfd. In de aangrenzende districten zijn wel nog zichtbare getuigen bewaard.
Het Brouwershuis bijvoorbeeld, vlakbij de Waaslandtunnel, werd door de reeds eerder genoemde Gilbert van Schoonbeke in 1556 gebouwd om het water uit de Herentalse Vaart op te pompen en te verdelen over de verschillende brouwerijen in de buurt.
En in de zuidoostelijke hoek van het Rivierenhof, tussen Ruggeveldlaan en Sterckshoflei, is een kleine sectie van de Herentalse Vaart zelf bewaard en beschermd als landschap(je). Een 19de-eeuws bakstenen brugje stemt overeen met de originele voorschriften van 1490.
Ik pikte alle info van het web. Als je goed wil weten hoe het zit met die Herentalse Vaart, dan raad ik aan om volgende dinsdag naar de lezing van Wilfried Patroons te gaan luisteren, die er een boek over schreef.
(Foto van het brugje in 1992 uit "Bouwen door de Eeuwen Heen in Vlaanderen", boekdeel 3nd, nr. 668.)

Geen opmerkingen: