vrijdag 21 mei 2010

Mary, Mary



Zelfs in een periode van ontzuiling - in casu de jaren '50 en '60 - was er nog een zeker religieus gevoel aanwezig.
Toch bij de bouwheer van het pand nummer 75 in de Milisstraat.

De Maria in kwestie is Maria Onbevlekt Ontvangen en is vervaardigd uit natuursteen. Ik ben geen kenner, maar gok op witte kalksteen. De sokkel waarop ze staat, springt licht vooruit.

Verlichting is niet aanwezig, maar we mogen veronderstellen dat de straatverlichting in die jaren al sterk genoeg was.

Info: De Verbeelding. Foto's: Erwin

5 opmerkingen:

Miguel zei

Bouwheer van het huis , ook eigenaar van de huizen links en rechts ervan is dokter JJ Heyvaert. Het Mariabeeldje is er blijkbaar gekomen omdat er voor de bouw van het huis ook al een Mariabeeldje stond. Hoe dat er kwam en of het hetzelfde beeldje betreft weet ik niet (hoewel ik vermoed van niet). Je kon je dan , zeker als dokter niet veroorloven om het niet terug te plaatsen na de bouw van het huis.

Frank Heyvaert zei

Het Mariabeeld vervangt het oorsronkelijke beeld dat tot op 19 oktober 1944 prijkte op de gevel van nr.75. Op die dag viel een V2-bom op het nabije kruispunt. 44 doden en tientallen vernielde huizen. Als bij wonder overleefde het Mariabeeld de ramp, ook het gelijkvloers van nr. 75 werd gespaard. In nr. 77 werd de 12-jarige Maria Heyvaert dodelijk getroffen, haar 16-jarige broer Jozef, de latere huisarts, werd gekwetst. In 1960 bouwde hij op nr.75 een nieuw huis, op verzoek van een buurvrouw werd er opnieuw een Mariabeeld geplaatst ter herdenking van het drama van 1944. Het oude beeld was inmiddels te zeer afgetakeld. Dus het heeft alles te maken met de tragische gebeurtenissen van 1944 en het respect voor de talrijke slachtoffers. Frank heyvaert, zoon van de inmiddels U2-jarige Jozef.

Frank Heyvaert zei

83-jarige natuurlijk, spellingsfoutje

Hans H zei

Indrukwekkend. Niet het spellingsfoutje, maar alles daarvoor.

Erwin zei

Kijk, dat soort informatie vind je dus amper of nooit op De Verbeelding c.s.

Daarvoor dient dus de blog: De lach, de traan, de grote en kleine verhalen.

Hartelijk bedankt, Frank!