maandag 20 december 2010

Bezwaard gewetenOp 26 oktober 1933 werd in Borgerhout Berten Fermont (foto 1) onder grote belangstelling ten grave gedragen (foto 2).

Wie?

Robert Teofiel "Berten" Fermont werd op 30 januari 1911 in de Helmstraat 73 geboren en overleed daar ook op 22 oktober 1933.

Fermont was Vlaams-nationalist en dat was één van de redenen waarom hij in 1931 dienst weigerde in het Belgische leger.
De Krijgsraad te Antwerpen veroordeelde hem daarom tot 4 maanden gevangenisstraf; Hij werd op Kerstdag 1931 terug vrijgelaten, maar zijn probleem was nog niet voorbij.

De Krijgsraad te Brussel was strenger en veroordeelde hem tot 2 jaar gevangenis, een beproeving die hij niet zou overleven. In gevangenschap liep hij tuberculose op, een ziekte die hem op 22 oktober 1933 fataal werd.
Tijdens zijn ziekbed thuis kreeg hij bezoek van vele figuren uit het Vlaams-nationalisme, waaronder August Borms (foto 3)

Op 21 (of 23) oktober 1934 werd op het Schoonselhof - waar Berten begraven werd - een grafmonument onthuld (foto 4).

Aanvulling: Op 2 september 1992 werd een plein aan de Zuid-Luysbekelaarvelden,
het plein achter Kalverveld, naar hem genoemd.


Info: Berten Fermont : Vlaams-nationaal geweten tegen geweld / Bert Goovaerts. - Antwerpen : BFHC, 1972
Foto's: 1 en 3 uit hogergenoemde bio/hagiografie, foto 2 uit De Stad Antwerpen november 1933 en foto 4 van Marc Coremans en Ria Vaes.

Opzoekwerk : operationeel gewetensbezwaarde 91/**** Erwin Snelders

11 opmerkingen:

Geert zei

het grafmonument is gemaakt door Albert Poels, Borgerhoutenaar....

Erwin zei

Ik wìst dat ik nog iets vergeten was...

hans zei

Wilfried D. weet nog te melden dat een flink aantal jaren geleden aan zijn geboortehuis een herdenkingsplaat werd onthuld. Die plaat is verdwenen bij de afbraak van het huis en nadien niet meer terug gehangen.

jozef zei

En hij heeft een "plein" gekregen, hoort dus ook naar de straatnaam ingelinkt te worden. Stappaerts was toen burgemeester en het epitheton "Vlaams" had toen nog niet die negatieve bijklank.

hans zei

Bericht van de Linkmeester @ Jozef: laat ik over mijn hart strijken ('t is tenslotte bijna kerst). Berten Fermont heeft nu ook een eigen link naar zijn plein op deze site. Zie labels.

Nu nog verzinnen wat we er verder over kunnen schrijven.

Erwin zei

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet eens wist van het bestaan van dat plein...Anders had ik het erbij geschreven.

Jan Swinnen zei

De foto op het bidprentje, en de foto van Borms aan het ziekbed van Fermont zijn van de hand van Nestor Gerard, die ook het grafmonument door Albert Poels heeft laten maken.

Vanwege Jan Swinnen, kleinzoon van Nestor Gerard.

Jan Swinnen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jan Swinnen zei

Bent U er helemaal zeker van dat Fermont in Borgerhout is geboren? In "'T Getrouwe Maldegem" van 29 oktober 1933 staat te lezen dat hij geboren is in Wachtebeke:

"Een stroom van menschen, uit Borgerhout en Antwerpen en het heele Vlaamsche land, is op de begraving gekomen. Fermont was geboren te Wachtebeke, doch zijn vader woonde te Borgerhout"

zie: http://mail.maldegem.be/websitemaldegem/getrmaldegem/ 1933_10_29.pdf

Erwin zei

Dag Jan, ik verwijs hiervoor naar mijn bronnen. Die vermelden Borgerhout, net als het bidprentje.

Jan Swinnen zei

Het bidprentje is naar mijn mening inderdaad gezaghebbender dan een artikel in een krant. Bovendien heb ik intussen een verwijzing naar Borgerhout als geboorteplaats teruggevonden op de website van het Schoonselhof:
http://www.schoonselhof.be/
schoonselhofaf/fermont%2berten.html

Ik had de info nodig vermits ik net een artikel over Berten Fermont heb geschreven op wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berten_Fermont