zaterdag 14 januari 2012

Tristesse




Kroonstraat nummer 47, een iconisch pand dat in onze eigenwijze Borgerhoutse kronieken al vaker bekeken werd. Was het niet vanwege het fraae tegeltableau dan wel om Jan Breydel op het dak, of vanwege de architect Frans Mertens. Deze foto werd genomen in 1977, toen de glorievolle jaren - als beenhouwerijbakkerij (zie reacties) - al lang gepasseerd waren.

Auto-industrie staat er op het raam. En er staat een brommertje voor de deur. Bij het zien van deze foto spreken ambtenaren over een 'gerecupereerde winkelpui met toevoeging van nieuwe roedenverdeling die herhaald wordt voor de vensters'.

Mij overvalt eerder een onbestemd gevoel dat misschien het best te omschrijven valt als tristesse.

foto © Agentschap Onroerend Erfgoed

7 opmerkingen:

Miguel zei

Beenhouwerij ? Neenee Bakkerij. De weduwe van bakker Heylen heeft de bakkerij overgegeven en verhuurde het pand aan een nieuwe bakker. Later is deze bakker verhuisd naar een nieuw pand, Kroonstraat 21. Nog later heeft weduwe Heylen het pand verkocht aan de beenhouwer die zijn zaak had op de hoek van de Kroonstraat en de Borgerhoutsestraat.

Geert zei

inderdaad het was een bakkerij er zijn toen zelfs vijf slachtoffers te betreuren bij de inslag van een bom op 10/9/1944 familieleden en één "trouwe bediende" oa Louis Heylen (1905-1944) was zelfs bestuurslid der Vereenigde Antwerpsche Bakkersbazen.
ik zou toch nog maar eens de makers van deze blog de vaderlijke raad willen meegeven om dubbele controles uit te voeren alvorens het op de blog komt.

Ludo zei

Hans, Miguel en Geert "samen zijn we sterk"...... driedubbele check dus !

Hans H zei

De opdrachtgever van het gebouw was beenhouwer Dieudonné Stockeyr. Waarbij ik er dan gemakshalve van uit ben gegaan dat de oorspronkelijke bestemming een beenhouwerij was. Breydel op het dak verwijst ook naar die beroepsgroep. Dat het later een bakkerij was wist ik ook wel. Verder ligt het eraan in welke tijd je de 'glorie' situeert. Ik zal de tekst vanavond een beetje aanpassen.

Miguel zei

En wie er echt het fijne wil van weten kan misschien eens proberen bij Monique De Groof-Heylen, Oud-Hoflaan 19, 9150 Bazel, dochter van de bakker.

Miguel zei

?? Had ik hier al niet eerder gereageerd op de laatste reactie van Hans ?
Breydel staat helemaal niet op het dak van dit pand, maar wel op het dak van het pand ernaast. Dus Stockeyr zal de opdrachtgever geweest zijn van het pand ernaast. Dit pand werd in opdracht van Heylen gebouwd.

lunaticske zei

Zou het kunnen dat de tweede bakker die er huisde, een zekere Van As was? Met superlekkere koffiekoeken....?