dinsdag 26 januari 2010

Tegels (1): Helman


Vanaf de vroege middeleeuwen bestond er in onze contreien een belangrijke productie van vloer- en wandtegels. In de 15de-16de eeuw was Antwerpen zelfs het belangrijkste centrum van faienceproductie in de Nederlanden. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw bloeide de tegelindustrie in België op artistiek en economisch vlak opnieuw op.

We zoeken in Borgerhout naar voorbeelden.

In de Kroonstraat 47 nam onze reporter een foto van het tegeltableau waarmee "Bakkerij de Kroon" zichzelf aanprees. Bakker Alph. Heylen-Rubbens begon zijn bakkerij in 1905. In 1913 liet hij het huidige pand bouwen door architect Withoef. Het art nouveautafereel in het inkomportaal toont ons de marchandise die hij uit trog en oven toverde. Het tableau is gesigneerd "Helman Céramiques d'Art Bruxelles". Deze tegelfabriek werd in 1897 in Sint-Agatha-Berchem gesticht door architect Célestin-Joseph Helman en werd één van de Belgische topfabrikanten van wandtegels.
Info: BAECK, M., De Belgische art nouveau en art deco wandtegels, 1880-1940, Brussel, 1996 en natuurlijk de inventariswebsite.
Foto: Erwin Snelders

Geen opmerkingen: