In een oud Egyptisch graf werd een stuk papier gevonden dat verwijst naar Antwerpen. Het MAS riep de hulp van het volksmuseum Deurne in.
Het verhaal begint in 1915 toen een team van de Amerikaanse Egyptoloog George Reisner een graf onderzocht. Staf Camps is vrije student aan de KUL en volgt colleges aan de afdeling Egyptologie. Hij licht toe:
“Het is het graf van de plaatselijke gouverneur Djehutynakht. Een man die zowat 4000 jaar geleden leefde. Alhoewel het graf reeds bezoek heeft gehad van grafrovers, worden nog honderden artefacten gevonden. Voorwerpen die de gouverneur nodig heeft in het hiernamaals. Stokken en speren, vazen met een soort bier, replica’s van schepen…”
In 2009 treedt een onderzoeksteam in de voetsporen van Reisner. Het is een ploeg van de universiteit van Leuven, onder leiding van docente Marleen De Meyer en professor Harco Willems. Staf Camps: “Zij onderzochten hetzelfde graf, maar deze keer met de technische middelen van nu. En hoopten zo nog een aantal geheimen bloot te leggen. Hun aandacht werd getrokken door een door Reisner achtergelaten wikkel. Vooral omdat er het woord ‘ANVERS’ op staat”. Camps vervolgt: “Ik wilde de herkomst van dit stuk papier wel even uitvissen. Na enig speurwerk vond ik dat het om een verpakking ging van kaarsen.”
Op zijn vraag aan het MAS om meer informatie, wordt hij doorverwezen naar Ludo Peeters, conservator van het museum Deurne Dorp. Camps krijgt zonder dralen een antwoord op zijn vraag. Het gaat om de kaarsenfabriek ‘den bougie’ uit Borgerhout. Ludo Peeters is dubbel tevreden. Zijn museum heeft geholpen bij een opgraving in Egypte. Peeters: “Bovendien is het ook een eerste samenwerking tussen het MAS en zijn kleine broertje, het Volksmuseum van Deurne” Hij hoopt ook dat iemand nog een dergelijke verpakking bezit en die aan het museum wil schenken.
Auteur: Wilfried Defillet (oorspronkelijk voor de GVA van gisteren, zie ook Het Nieuwsblad van vandaag).
Op de onderste foto: de kinderen der fabriek die de kaarsen inpakken in de bewuste wikkels.
3 opmerkingen:
Waar een kleine gemeente zijn/haar sporen kan nalaten ;-)
ha en daar moeten die van Deurne voor informatie van zorgen....
dus weer werk aan de winkel voor de Heemkundige kring voor ons nog meer bekend te maken.
Wacht maar.....
@Geert: 't is dat de kieskring BHD (Borgerhout-Deurne) al in 1836 gesplitst is, anders was dit een goede aanleiding! :)
Een reactie posten