zaterdag 20 maart 2010

Over Rik Sauter, oorlogsslachtoffers en een eenmansaktie




Rik Sauter was beeldhouwer van portretten, medaillons en monumentale werken. Hij kreeg onder meer zijn opleiding aan de Academie van Antwerpen bij Frans Deckers, het NHISKA bij Thomas Vinçotte en in het atelier van Frans Joris. Zijn eerste tentoonstelling vond in 1916 in Antwerpen plaats. De talrijke exposities tijdens de jaren twintig in Antwerpen, Brussel en Gent vestigden zijn naam als portrettist. Tijdens die periode maakte hij talrijke monumentale heiligenbeelden voor kerken in en om Antwerpen. Sauter gaf tekenles aan Sint-Stanislas in Berchem en het Sint-Lievenscollege in Antwerpen. Vanaf de jaren dertig tot de jaren vijftig voerde hij talrijke monumentale opdrachten uit in het Antwerpse, onder meer voor de gevel van het Sint-Lievenscollege. Hij was ook voorzitter van de Kring der Plastische Kunstenaars van Borgerhout.

Werk van Rik Sauter is te zien aan de Oost(buiten)gevel van het districtshuis, en vermeldt de namen van de Borgerhoutse agenten die gedeporteerd zijn tijdens de tweede wereldoorlog en stierven in de concentratiekampen. Op de onderste foto een koperen gedenkplaat met de namen van militairen, burgers en weerstanders die stierven door toedoen van de Duitsers. Die plaat hangt binnen in het gemeentehuis, tegen de zuidmuur, aan de overloop van de trap naar de eerste verdieping.

In de zeventiger jaren heeft een dame herhaaldelijk een eenmansoptocht gehouden rond het gemeentehuis om te protesteren (bij toenmalig burgemeester Stappaerts) tegen het feit dat de agenten buiten in weer en wind moesten hangen, terwijl de soldaten en burgers lekker warm in het gemeentehuis hingen.

Foto's en info: Jef Neefs

Geen opmerkingen: