vrijdag 10 september 2010

Descriptie Der Hoeve Opt Loo



Hoe dat tegenwoordig zit zou ik eens moeten uitzoeken, maar indertijd in 1641 was het voor de Borgerhoutenaar verboden zijn geiten te weiden op het Laar:

"Het Groot Laer ende Kleyn Laer is eertyts bosch gheweest, gheheeten het Borgerhauts Bosch, het Godtshuis van St-Michiels eygen toehoorende. Maer de ghemeynte van Borgerhaudt heeft recht daerover te weyden met alle beesten, wtghenomen met geyten."

Verder leren we heel wat van de eigendommen van Der Hoeve Opt Loo uit deze Descriptie. In de 15e eeuw en wellicht zelfs vroeger was er op het Laar een groot boerenbedrijf dat de naam Terloohof droeg. Daaraan verbonden was er een speelhof (Maison de plaisance) omgeven door diepe en brede grachten. Het gebouw stond in de nabijheid van de baan naar Deurne, de huidige Terloostraat (lees meer)

Voor wie het kaartje wil lezen: het noorden ligt hier in het westen, zodat de Turnhoutsebaan van middenonder naar rechtsboven loopt. Vlak onder de windroos een tekeningetje van de Kattenberghof, ooit ook zo'n maison de plaisance.

Uit Borgerhout Onder Deurne (1989), door Oscar Verschroeven.

Geen opmerkingen: