vrijdag 26 november 2010

Grensgeval


De kerkstraat is altijd een beetje een raadsel. Is het nu 2140 of 2060? Dit sociale woningcomplex met opvallende stierenpoort staat in elk geval aan de Borgerhoutse kant van de straat. We wilden ze u niet onthouden. Iemand een idee van wat het een overblijfsel is?

13 opmerkingen:

Unknown zei

Volgens mij, en ben er vrijwel zeker van, is het een overblijfsel van wijlen Soep Van Boom

Janvde zei

Voormalig bedrijfsgebouw z.g. "Soep Jan van Boom" (opschrift banderol), van ca. 1930. Merkwaardige inkom: neobarokke rondboogdeur in geblokte, met rolwerk afgelijnde omlijsting met neuten, imposten en voluutsleutel, bekroond met grillig omlijste cartouche met stierekop, flankerende voluten en puntige waterlijst (578).

voilà, nu weten jullie het :-))

Erwin zei

Wijlen Mohamed Achrak woonde hier, indien ik me niet vergis.

Teppe zei

Ludo heeft gelijk. Bij de afbraak van de oude gebouwen van VAN BOOM moest dit als een blijvende herinnering behouden blijven.

elise zei

Beste VIOE-collega Jan,

Janvde haalt die informatie dus rechtstreeks uit ons dierbaarste VIOE-instrument, nl. de inventarisdatabank.
Shame on you!!!

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/7004

(ik heb geen wetenschappelijke bronvermelding nodig om die teksten te herkennen :-))

Pascale zei

Beenhouwer Van Boom in de Pothoekstraat had tien kinderen, kocht voor alle tien een stevige fiets met vooraan een onverwoestbare bagagedrager, en begon met de niet verkoopbare vleesresten uit zijn beenhouwerij op grote schaal soep te koken. Als die klaar was zwermden zijn kinderen uit, ieder naar zijn of haar klanten, de fietsbak volgeladen met tientallen metalen kannetjes heerlijk dampende soep, elke dag opnieuw. Soep Van Boom was een begrip in Antwerpen, en vooral in Borgerhout.

Erwin zei

De Van Boom gebouwen zijn in de periode '83-84 afgebroken.

Bronvermelding : eigen geheugen...

jan zei

@elise Ahum. Ik zou kunnen zeggen: ik zal het nooit meer doen maar daarvoor ken ik mezelf te goed. Daarom hou ik het bij: de volgende keer kijk ik voor de zekerheid wel in de inventaris. Tot de dag dat ik deze schande te boven ben en het weer vergeet.

elise zei

@Jan: ik zal het je wel helpen onthouden :-)

Janvde zei

@Jan
De reactie van Elise was t.o.v. mij bedoeld denk ik :-)

Mijn informatie komt inderdaad uit dat inventaris, een geweldige site vind ik (spijtig genoeg nog niet van alles foto's), ik heb het met opzet letterlijk gekopieerd zodat het duidelijk zou zijn dat dit niet zo maar uit mijn geheugen kwam... (Daar ben ik trouwens ook nog net iets te jong voor :-))

NLVD zei

Inderdaad het Soep Van Boom gebouw waar ik als kind de soep en lekkere kop ging kopen. Het is de zijingang die leidde naar een feestzaal op de eerste verdiep met een geweldig gezellige bar (waar ik als jongen stiekem wel eens wat van de overgebleven flesjes dronk...). In de winkel kon je dan altijd wel een ossekop of varkenskop zien liggen, geweldig als kind! Om de hoek was dan de concurrent, een paardeslager (in de Schapenstraat).

guy zei

Ik heb het nog geweten als de ingang museum soep van boom (1959-60)

guy zei

Ik heb het nog geweten als de ingang van het soep van boom museum
1959-1961 de soep fabriek was achter de hoek (besloeg de gehele straat)