zaterdag 22 januari 2011

Demonstratie


Morgen gaat er in Brussel een grote protestdemonstratie door tegen de politieke immobiliteit in België. 99 Jaar geleden vond er een demonstratie plaats in Borgerhout ook al tegen de politieke immobiliteit in België. Communautaire heisa is geen uitvinding van de afgelopen 7 maanden.

Hoofdfiguur op het spandoek is Jan Frans Van Cauwelaert (1880 - 1961). Korte samenvatting van zijn Wiki: hij was advocaat in Antwerpen en onderscheidde zich als voorvechter van de Vlaamse zelfstandigheid. Hij was in 1931-1932 ook burgemeester van A., en ook nog minister van Staat. Leverde daarnaast (ook nog ook nog ook) een grote bijdrage aan de totstandkoming van de taalwetten tussen 1921 en 1936, en was na de oorlog een promoter van de Alliantische Alliantie en de Benelux.

Op de foto (uit 1912 dus) wordt geijverd voor de vervlaamsching van de universiteit van Gent, en men doet dat logischerwijs op de Turnhoutsebaan in Borgerhout (ze lopen net de Prins Leopoldstraat in). De taalkwestie in Gent werd uiteindelijk 18 jaar later beslecht. Misschien hebben wij over 18 jaar ook een regering.

Plaatje uit Oud-Borgerhout in oude prentkaarten (1973), collectie Frank Cavens

Geen opmerkingen: