donderdag 17 februari 2011

Marschang

We hadden het hier over corbillards, krijgen we er meteen één in de digitale brievenbus. Een oudere. Firma onbekend. En een nieuw woord: marschang (in het West-Vlaams betekent dit overigens neringdoender).

We zien de marschang ofte lijkbidder hier bij de corbillard van de grootvader van Jos Hermans. Het is eind april, begin mei van het jaar 1945. Die mens heeft in zijn oude dag de oorlog nog meegemaakt en is dan komen te gaan. Hoe triest is dat?

Jos weet er ons in zijn bericht ook een schets van het leven tot halverwege de twintigste eeuw bij te doen. Aan de hand van koetsen en de kerk.

Na de geboorte het doopsel en de kinderkoets
Na de hormonensprong het huwelijk en de praalkoets
Na het overlijden de afscheidsmis en de dodenkoets

Deze foto werd vermoedelijk niet genomen in Borgerhout. Maar er wel kort bij. Wij gaan eerder uit van het personaliteitsbeginsel dan van het territorialiteitsbeginsel.

5 opmerkingen:

Erwin zei

Gewoon uitvissen waar aangenomen jongensschool 21 was...

Anoniem zei

Makkie... effe verduidelijken. De firma Marschang, sinds jaar en dag een gekende naam in Antwerpen, vooral in de buurten 2060, de Seefhoek. De familie Marschang is, net zoals de familie Heiremans reeds generaties actief als begrafenisondernemer, lijkbidder.

Het woord Marschang is dus geen synoniem maar eerder een familienaam.

De foto is genomen in de Zwartzusterstraat, waar zowat de basis ligt van de huidige Siblo, school voor buitengewoon onderwijs.

Ook leuk om weten: de lijkkoets is waarschijnlijk onderweg van de Sint-Pauluskerk aan de Veemarkt naar de begraafplaats Stuivenberg. Lang tochtje als je het mij vraagt, en het was blijkbaar nog lekker fris ook.

Voila, heb weer mijn bijdrage gedaan over de begrafenissen.

Anoniem zei

Heb te snel leuke weetjes neergeschreven. Het moet correct blijven. Blijkbaar was de begraafplaats Stuivenberg in 1906 al gesloten. Dus moest de koets nog wat verder wandelen. Ofwel naar Schoonselhof ofwel naar ons Silsburg.

Hans H zei

Misschien hebben jullie speurders hier iets aan (uit de mail die bij de foto hoort):

"Mijn grootouders waren toen al verhuist van de Schapen- naar de Vlagstraat.
Waar "den lijkstoet" aanvatte kan ik niet meer achterhalen. Diegenen die daarbij waren zijn allemaal al geruime tijd overleden. Grootvader overleed in St-Camillius, en 'k denk dat zij niet van daar vertrokken, maar ergens blokske om de kerk..... De "dienst ging door in de parochiale kerk van H. Eligius in de Van Helmontstraat."

Anoniem zei

Dan zullen ze opweg zijn naar het Schoonselhof vrees ik...