donderdag 17 februari 2011

K. Tubantia Borgerhout V.K.‏


Beste Hans,
Hierbij een interessante foto van de Borgerhoutsche Sportkring. Zoals u misschien weet is K. Tubantia Borgerhout V.K. het resultaat is van meerdere fusies. De volgende opsomming geeft u een overzicht van de belangrijkste oprichtingsdatums en fusies:


  • 1911: oprichting van Fraternitas Sportkring (vanuit Sint-Janspatronaat). De club speelde aanvankelijk in het Katholiek Sportverbond (nu Koninklijke Vlaamse Voetbalbond)

  • 10 april 1915: oprichting van Tubantia Football Club welke zich aansluit bij de Belgische Voetbalbond (stamnr. 64)

  • 7 november 1919: Fraternitas Sportkring sluit zich aan bij de Belgische Voetbalbond (stamnr. 84)

  • 1924: fusie tussen Borgerhout Football Club en Fraternitas Sportkring, wat resulteerde in Borgerhoutsche Sportkring

  • 1933: fusie tussen Racing Club Antwerpen Deurne (het vroegere Sint-Ignatius Sporting Club, stamnr. 29) en Borgerhoutsche Sportkring, wat resulteerde in Racing Club Borgerhout

  • 29 juni 1960: fusie tussen Tubantia F.C en Racing Club Borgerhout, wat resulteerde in Tubantia Borgerhout Football Club

  • 1 juli 1971: Tubantia Borgerhout F. C. wordt hernoemt tot Tubantia Borgerhout V.K
De foto is genomen op het veld van Borgerhout S.K., gelegen aan de Stenenbrug. Ik heb eens opgevangen, maar ben er niet zeker van, dat de ingang van het voetbalveld de huidige ingang van dansschool Hendrickx was (Stenenbrug 85). Achter de spelers is de Kerkendijkstraat met het huis Leliehof of Lelienborg te zien.

De personen op de Foto zijn (voor zover ik weet):
Van links naar rechts staand = boven (?, ?, Symons, G. Andries (keeper), Van Overmeiren, Laroche, Jos Van De Velde (afgevaardigde en houder van café De Sportvriend op Turnhoutsebaan. De Sportvriend was het lokaal van Borgerhout S.K. en later van Racing Borgerhout)
Van links naar rechts knielend = midden (?, Morel, ?)
Van links naar rechts zittend = onder (Maurice De Loecker, ?, Dams, Van De Sande, ?)


Misschien hebben de lezers van KRUGERPLEIN & PEPERBUS nog aanvullingen op deze foto. Natuurlijk is alle documentatie over de hiervoor gemelde clubs en spelers (die deel uitmaken van de fusieclub) van harte welkom. Als u hier een verhaaltje rond schrijft mag u gerust mijn email adres vermelden. Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten
Dimitri De Loecker
dimitri.loecker[at]pandora.be

1 opmerking:

jozef zei

Niet erg bemoedigend, maar toch om U een hart onder de riem te steken: heb uw foto afgedrukt, overigens goede kwaliteit, en getoond aan een kennis die op de Te Boelaerlei woonde sinds 1925. Hij herkende geen van de sportievelingen... maar 't had kunnen zijn. Ik hou de foto bij voor 't geval ik een 90-jarige voetballiefhebber tegen het lijf loop. Gezien de kwaliteit van ons provinciaal voetbal zijn die wel eerder schaars.