woensdag 2 februari 2011

Société anonyme



Ooit was er een tijd dat zelfs lokale Borgerhoutse reclame tweetalig was. Deze is van de firma Belgica (N.V./S.A) uit de Kroonstraat/rue de la Couronne, handelend in ouwel-produkten/produits-azymes. Als je het tegenwoordig aan deze kant van de taalgrens waagt om een dergelijke reclame te publiceren heb je meteen de kleindenkenden op je dak, maar in 1961 kon het nog.

Ouwel - of eet/snoeppapier - wordt trouwens gebruikt om o.a. hosties van te maken. Een echte hostie wordt het natuurlijk pas na de consecratie, oftewel de bekende toverspreuk Hoc est enim Corpus Meum, etc.

Het niet-heilige eetpapier kon je in mijn tijd ook gewoon kopen in snoepwinkels (nu nog?), en ik herinner me dat het altijd zo hinderlijk aan je gehemelte bleef plakken. Hosties hebben die eigenschap trouwens ook, blijkbaar is daar geen spreuk tegen opgewassen.

Belgica (de firma) bestaat niet meer. Rue de la Couronne numéro 168 ligt tegenwoordig ingeklemd tussen kringloopwinkel en hippe nieuwbouw. Een authentiek element/élément authentique heet dat dan.

3 opmerkingen:

Sarah zei

ja! dat papier kan je nog kopen! in roze en geel denk ik.

Hans H zei

Vies hè!

Sarah zei

De hosties zijn beter ja.