zaterdag 16 juli 2011

Waardig herdacht












Over het oorlogsmonument aan het districtshuis had ik hier al eerder, maar dan vooral over de maker Rik Sauter, "onze gekende Borgerhoutse beeldhouwer".

De plaat werd onthuld tijdens de bevrijdingsfeesten van september 1951, en het bevat de namen van de 10 Borgerhoutse agenten die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de concentratiekampen.

Die bevrijdingsfeesten duurden het hele weekend. Op zaterdag was er een taptoe "welke tal van straten doorkruiste en waaraan een talrijke menigte deelnam" en 's-avonds was er op het Moorkensplein een groot vuurwerk.

Op zondag werd de plaat onthuld, en dat ging gepaard met een bloemenhulde, muzikale bijdragen en de gebruikelijke toespraken. "'s Avonds had in de gemeentelijke feestzaal der Turnhoutsebaan, 92, een gezellige feestavond plaats de bevolking aangeboden, waarbij het Animo Ensemble met de grote animatrice Jetty Sirelle en nog andere medewerkers de feestvreugde op een hoog peil hielden en even groot sukses oogstten. Borgerhout heeft de verjaring der bevrijding waardig herdacht."

plaatjes: de Gazet van Antwerpen 10-9-1951, Het Laatste Nieuws 11-9-1951 (allebei uit het gemeentearchief van Borgerhout), onderste foto: Jef Neefs, die verder wist te melden dat de agent op de bovenste foto René Van Peer is (deed later de marktpolitie).

5 opmerkingen:

elise zei

En de eeuwige link naar de inventarisdatabank: http://inventaris.vioe.be/index.php/dibe/persoon/4318

Weet iemand waar Sauter woonde of waar zijn atelier was?

Erwin zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Erwin zei

Alle info die ik vind rond Sauter maakt van hem iemand uit de polders van Antwerpen.

Hans H zei

Stabroek 1885-Berchem 1952.

Als ze alleen kunstenaars mee mogen rekenen die daadwerkelijk in Borgerhout geboren zijn is de spoeling redelijk dun :)

Erwin zei

Dikke of dunne spoeling: Gaat het om dezelfde man?

Trouwens, als GvA het Stuivenbergplein in Borgerhout mag situeren, mogen wij Sauter tot één van de onzen rekenen.