donderdag 24 februari 2011

Weversfabriek



De Weversfabriekstraat werd ooit vernoemd naar de fabriek van William Wood, die in 1824 12 hectaren grond kocht aan de Herentalse vaart en Stenenbrug, en er een textielveredelingsbedrijf oprichtte dat hij Le Phénix noemde (later: 'Phoenix en Glenmore'). Ik moet dat nog altijd eens uitgebreid beschrijven, nu stuur ik u voor wat achtergrond naar deze link, een plaatje staat hier.

Na de inval van het Duitse leger in 1914 wordt de Phoenix verwoest en vier jaar later worden de gronden verkocht. 50 Jaar later - 1964 - is het voormalige fabrieksterrein omgetoverd tot een keurige woonbuurt, die nog eens (bijna) 50 jaar later opvallend weinig veranderd is.

Bovenste foto uit Borgerhout 1914-1964, onderste: Jef Neefs

2 opmerkingen:

Gie zei

De benaming verwijst NIET naar de katoenspinnerij Phoenix Works die in 1824 werd opgericht door William Wood aan de noordkant van de Herentalse vaart.
De naam verwijst wél naar de stoomweverij van Jan S(ch)midt, die in de volksmond de weversfabriek genoemd, en die op haar hoogtepunt in 1863 ongeveer 400 arbeiders tewerk stelde, een der voornaamste werkgevers van onze provincie. Die fabriek was gelegen op de terreinen van de Goede Tijd, aan de zuidkant van de Herentalse vaart, ongeveer waar zich nu het Sint-Erasmus ziekenhuis bevindt.

Unknown zei

Heel interessant!