vrijdag 11 maart 2011

Tram

De eerste vier jaar van het middelbaar onderwijs, zat ik aan het Sint-Martinus instituut in Koekelare. In Koekelare ligt een ringweg, die naam niet echt waardig want waar je een ring rond een dorpskern verwacht, loopt de ring van Koekelare er zo ongeveer dwars door.

De inventaris van het VIOE weet er vanalles interessant over te vertellen. Zelf was ik vooral gefascineerd door het feit dat er vroeger een tram reed in het Koekelare waar ik met de fiets heen moest.

Eén zo'n tramstel van de voormalige tramlijn 243 was door de concurrerende school gerenoveerd en pronkte op een verhoog langs die ringweg. Het ding werd Kamieltje genoemd. Ook wel, de tram, want er was maar één tram meer in Koekelare. En maar vijftien meter spoor.

Dit verhaal kwam in me op bij het bekijken van het onderschrift van deze foto. Uit Antwerpen reisde je per tram naar Hoogstraten, Lier en Broechem en nog tal van andere plaatsen. Op deze foto, wallen en poorten intact, rijdt een tram de stad tegemoet.

Eigenlijk is dat heel bijzonder. Het moest in het trammuseum zijn of er zijn geen sporen meer uit die periode. In Antwerpen staat geen Kamieltje en na schooltijd afspreken aan de tram zit er ook niet in.

Intussen zijn er plannen om een lightrail netwerk op te zetten richting Niel en Boom en Schelle. Lightrail, dat zouden ze vroeger trams genoemd hebben.

Zo komt alles terug.

1 opmerking:

wilfried zei

Ook in Deurne staat er nu een trammetje te pronken, het kleine broertje of zusje van Kamiel: http://www.gva.be/antwerpen/deurne/nutskast-in-deurne-wordt-straatbeelddesign.aspx

:)