dinsdag 5 april 2011

Uitvoering

In de reeks "hoe schrik je dieven af" hadden we eerder al het klissen van de flesschendief en het rechtspreken over de flesschendief. Straffen zijn niets zonder uitvoering, dus werd ook dat even aanschouwelijk gemaakt. De uitvoering van het vonnis van 29 februari 1907 moet potentiële pikkedieven afschrikken.

Of wacht! Neen! 29 februari 1907 dat kan helemaal niet! Want enkel jaren deelbaar door vier kunnen schrikkeljaren zijn behalve de eeuwen, die zijn deelbaar door vier maar geen schrikkeljaar maar de millennia dan weer wel, dat zijn de uitzonderingen.

Enfin. We hebben hier opnieuw te maken met een raadsel. Is deze reeks op losse grond gebaseerd? Is dit een vorm van vroeg-twintigste-eeuwse humor? Bestaat artikel 507 van het strafwetboek überhaupt?

Uit de collectie van Hendrik Roelandt

5 opmerkingen:

Hans H zei

korte samenvatting van binnengekomen mail:

"Hallo Hans

Betreft : Art. 507 van het SW oftewel strafwetboek

Art. 507 strafwetboek bestraft de wegmaking of ontdraging van in beslag genomen goederen.

uittreksel uit het strafwetboek:

ART. 507
Met gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en met geldboete van zesentwintig frank tot vijfhonderd frank worden gestraft de beslagene en allen die voorwerpen waarop tegen hem beslag is gedaan, in zijn belang bedrieglijk vernietigen of wegmaken.

Als dit in verband gebracht wordt/werd met diefstal op goederen, kan men stellen dat het hier om het leeg goed van de brouwerij/biersteker gaat waarop men "statiegeld" heft. Al lijkt het mij dat indien men in in dit geval effectief diefstal van leeg goed in wenst te beslissen met Art 507 SW niet echt "gelukt"

En zoals je komt te melden februari 1907 telde slechts 28 dagen, raadsel, of geschiedkundige kemel van de steller

Groetjes, Jozef"

Pana zei

Kleine rechtzetting mbt tot het schrikkeljaar:
er is een schrikkeljaar wanneer het jaartal deelbaar is door 4, behalve wanneer het jaartal deelbaar is door 100 (geen schrikkeljaar) behalve wanneer het jaartal deelbaar is door 400 (wel schrikkeljaar).

jan zei

@Pana. Verdomme. Juist, die nuance was ik vergeten.

Janvde zei

Geen 29 februari 1907 in elk geval:
http://www.hf.rim.or.jp/~kaji/cal/cal.cgi?1907

Groetjes

Jan

Pana zei

'Uitvoering van het vonnis van 29 februari 1907' is dus wel humor: vanaf 1883 werd bij ons de doodstraf niet meer uitgevoerd (behalve in de naoorlogse periodes: krijgsrecht).