woensdag 22 juni 2011

Binnen zeer korte tijd





Onder- en bovenstaande tekst stamt uit 1964, en het gaat over een nieuw ontwerp voor een sportcentrum (dat er nooit zou komen). Het gaat dus NIET over die nieuw geplande sporthal aan de Turnhoutsebaan, want het sportcentrum van 1964 zou verrijzen aan het Foorplein. De communicatie, de onderwerpen en de praktische resultaten daarentegen zijn in 47 jaar maar weinig veranderd...

"Borgerhout heeft inderdaad een tekort aan goed ingerichte speelpleinen en een sportcentrum.

Het bestuur had sinds enkele jaren het plan uitgebouwd een prachtig sportcentrum in te richten in een groene zone, van het Foorplein tot aan de Schijnpoort.

De uitvoering van de grote staatsbanen, ondermeer de Kleine Ring rond Antwerpen en de E3, waarvan de uitvoering aan de gang is op voornoemde zone, om de verbinding te vormen tussen de autosnelweg en haven via Schijnpoort, heeft de verwezenlijking van dit plan vertraagd.
Binnen zeer korte tijd zal nochtans met de uitvoering van dit plan worden gestart en zal op dit gedeelte van het extra muros, naast nieuwe moderne wijken, een volledig sportcentrum worden uitgebouwd.

Op de aldaar te slopen woningen zal het gemeentebestuur nieuwe initiatieven van sociale woningbouw (...) ontplooien."
Gesloopt is er wel, maar het sportcentrum is nooit gerealiseerd.

Plaatje/citaat uit Borgerhout 1914-1964

8 opmerkingen:

Erwin zei

De sociale woningbouw ook niet echt...

Ludo zei

In ieder geval zijn de appartementen van het Hof ter Lo bijzonder multicureel Er wonen in totaal 41 verschillende nationaliteiten.

De sterkst vertegenwoordigde staan hieronder

BELGIE 463
KONGO 29
MAROKKO 23
IRAK 10
BURUNDI 8
IRAN 8
NEDERLAND 8
AFGHANISTAN 7
LIBERIA 7
JOEGOSLAVIE 6
KAZAKSTAN 6
PORTUGAL 6
KAMEROEN 5
RUSLAND 5

Ludo zei

In de jongste en ook de kleinste van de drie appartementsgebouwen huizen de meest uiteenlopende nationaliteiten. Wat duidelijk zichtbaar is aan de aankleding van de ramen. Dat gaat van kranten, lakens, dekens en af en toe een overgordijn. Dagelijks wijzigen ook de samenstellingen van de gezinnen. Politie, deurwaarders, slotenmakers komen daar vaak, lees: wekelijks, op bezoek.

Hans H zei

Als we die 463 Belgen nu nog weten te splitsen in Vlamingen, Walen, Brusselaars en Duitstaligen is de diversiteit compleet!

Miguel zei

12 jaar na het verschijnen van dat artikel is wel het sportcentrum aan de Plantin en Moretuslei opengegaan,
en enkele jaren daarna, Hof ter Lo (2 blokken , leeg winkelcentrum en café restaurant). In Politieke termen is dat "onverwijld". Het sportcentrum was eigenlijk zeer geslaagd én goed gelegen. Het Hof ter Lo was voor die tijd een zéér mooi complex maar totaal verkeerd gelegen. Door de spoorwegberm afgezonderd van de bewoonde wereld (de toen nog chique winkelstraat "De Baan" en dus van het begin gedoemd tot verloedering. Jarenlang hebben aan de 2 flatgebouwen( en er moesten er 6 komen) de spandoeken blijven hangen "Te Koop / Te Huur". Winkels zijn er nooit gekomen tot het moment dat men ze bijna allemaal heeft samengevoegd voor de supermarkt. (Je ziet binnen in de supermarkt nog enkele van de vele winkeldeuren die gewoon zijn dichtgeschilderd). Voor de splitser : Je kan nog verder splitsen , oude Belgen versus nieuwe Belgen bv. Maar interessanter is per gebouw de verhouding eigenaars/huurders. En dan is er nog direct verhuurd (door de eigenaar) versus indirect verhuurd (door het OCMW bv.) . Als deze parameters te klein worden is het opkrassen geblazen als je zo intolerant bent als ik. Waar ik woon is het 30/2 en 2/0. Ik kan nog een tijdje blijven.

Ludo zei

Oei Miguel. Onderaan de twee grote appartementsgebouwen waren: coiffeur, baby kleding, dieren speciaal zaak, moto-media, schoenwinkel, bakker, krantenwinkel,radio Contact. Het merendeel van deze neringdoeners is echter over de kop gegaan.
En wat betreft het OCMW gebouw daar is maar één eigenaar het OCMW. Ik woonde er 30 jaar en was de eerste huurder in de residentie "Roosendael".

Miguel zei

Heb ik weer overdreven ? Het klopt er zijn er inderdaad die het geprobeerd hebben , en wat verder zijn ook enkele winkelpanden verhuurd geweest als kantoor. De eerste uitbater van het café en de restaurants op de eerste verdieping aan de kant van de singel had het ook groots gezien. Er was Brasserie "Old Fashion" , het gewone restaurant (waarvan de naam mij ontsnapt) en het betere restaurant "Roggeveen". In de Brasserie ben ik regelmatig geweest met mijn ouders, we gingen er biljarten, het was er rustig, meestal waren we de enige klant. De hele boel is dan ook failliet gegaan. Het cultureel centrum was toen ook nog niet geopend. Na het faillissement heeft een nieuwe eigenaar het nog eens geprobeerd , het noemde toen "St-Jorishof" (als ik het mij goed herinner). Hoe het daarmee afgelopen is weet ik niet, maar ik denk niet dat de man er rijk geworden is .

Erwin zei

Miguel, ik heb de supermarkt in '81nog weten openen. Hij heette Het Centrum en was de enige zaak die daar echt goed boerde.

De krantenwinkel heeft verschillende eigenaars gehad en sloot in 1991 of daaromtrent.

De bakker werd opengehouden door een vrouw van onbestemde leeftijd en had waarschijnlijk wel goed te doen, maar als je een supermarkt in de nabijheid hebt die ook brood verkoopt...

Luc Versteylen had gelijk, de wijk had nooit mogen afgebroken worden.