zaterdag 4 juni 2011

Het mini-mierennest



Dit is een plannetje van Borgerhout van rond 1860-1864. Er woonden toen 8 à 9.000 mensen, en het grondgebied was beperkt tot ongeveer het intramurosgedeelte. Op hetzelfde stukje woonde een halve eeuw later ongeveer 50.000 mensen, een drukke bedoening dus. In Borgerhout-binnen-de-muren wonen nu ongeveer 23.000 mensen, en dat kan qua dichtbevolktheid al tellen.

De gemeente had ten tijde van het plaatje net 68 hectaren grond moeten afstaan voor de vestingwerken,het gearceerde deel op het plan, dat beslaat nu ongeveer de ruimte die de Ring en de Singel innemen (foto). Het stukje extramuros mocht niet bebouwd worden, bij vestingwerken hoort immers een vrij schootsveld. Houten huizen mochten wel want die waren weer snel af te breken.

Binnen de muren was Borgerhout annno 1860 in feite nog gewoon een boerengat, ingeklemd tussen de gemeenten Antwerpen, Berchem en Deurne. Mensen die wel eens een plattegrond van Borgerhout hebben gezien herkennen de Turnhoutsebaan (van links naar rechts ongeveer), en straten als de Kroonstraat, de Helmstraat en de Stenenbrug. De Kattenberghof is ook nog ingetekend.

Plaatje uit Prims (1936), titel = ander boek

Geen opmerkingen: