donderdag 2 juni 2011

Karel op de kaart


"Een ansichtkaart (ook ansicht of prentbriefkaart) is een kaart met op de ene zijde een afbeelding. In de eerste tijd, eind negentiende eeuw, noemde men het ook wel aanzichtkaart. Dit verklaart direct de term: het is een kaart met een aangezicht, dan wel een plaatje voorop. Het woord is ook een verkorting van het Duitse Ansichts(post)karte". (wiki)


Die afbeeldingen zijn meestal interessante zichten van een stad, maar heugelijke gebeurtenissen kunnen ook. Zoals de inhuldiging van een burgemeester. Hierboven de inhuldiging van de Borgerhoutse burgemeester Karel De Preter in 1905. De foto is genomen op de Turnhoutsebaan, op de achtergrond het bekende café In De Worstepan.


Negen jaar later overleed De Preter, en zijn begrafenisstoet werd uiteraard vereeuwigd op postkaarten, kijk maar, (verkeerde link, wordt aan gewerkt). Een mens heeft pas geleefd als hij op ansichtkaart verscheen (zelfverzonnen eeuwenoud spreekwoord).

2 opmerkingen:

Geert zei

euhm mij lijkt hij toch levendig te zijn om in een koets oop zijn begrafenisstoet te zijn...
De arme man zijn stoet is nooit gefotografeerd waarschijnlijk omdat hij letterlijk op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog gestorven is.

Hans H zei

Ik zag mijn vergissing gisteren ook, maar moest het nog herstellen. Dank voor de opmerkzaamheid.

Overigens stierf KDP op 14-8-14,toen was het al 10 dagen oorlog.