woensdag 8 juni 2011

Ondernemend Borgerhout (1) : Echt en vals





Mayonaise

Ingredienten voor 4 personen:

- 1 eigeel
- maisolie
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
- 1 theelepel azijn

Zorg er voor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn!

Bereidingswijze
Doe het eigeel, de azijn en de mosterd in een kom. Kruiden met peper en zout. Klop door elkaar met een garde. Voeg een klein scheutje maisolie toe en klop met de garde tot het mengsel stijf wordt. Voeg nog wat olie toe en klop weer stijf. Herhaal dit tot je voldoende mayonaise hebt.

Gebruik eventueel een electrische klopper

 
Ik hou van oprechtheid en het is fijn te merken dat ik niet de enige ben, zoals afbeelding 1 bewijst.
Produkten Stercxhof (J. Van Hoof - Fromont) levert surrogaatmayonaise en geen echte. Daarom bestaat Produkten Stercxhof waarschijnlijk niet meer.

Maar hoe verklaren we dan dat etablischementen Pauwels niet meer bestaat ? Aangezien zij ook azijn verkochten, zullen zij zich wel aan bovenstaand recept hebben gehouden - weliswaar op industriële schaal. En toch verdwenen?! Maar ja, het recept van mayonaise werd al generaties van moeder op dochter doorgegeven...


Recept: elk goed kookboek
Afbeeldingen: via-via 

Update : de firma Pauwels bestaat nog wel (zie hier) en maakt nog altijd sauzen, nu onder de merknaam Gova. Met dank aan Gie - zie reactie.

1 opmerking:

Gie zei

Beste Erwin,
De firma Pauwels bestaat nog altijd en maakt nog steeds mayonaise.
Zij verhuisden een hele tijd geleden naar de Vaartstraat in Oelegem. Meer info op http://www.pauwelsnv.be/nl/geschiedenis.aspx#
Wist je trouwens dat De Pauw de naam was van de echtgenote van August Pauwels?
Zij waren destijds onze buren en achterburen en hadden naast ons ook het huis op Stenenbrug 73.
Vriendelijke groet
Gie Stappaerts