zondag 13 november 2011

Kandinsky
Wassily Kandinsky (1866-1944) was een Russisch-Franse kunstenaar (wiki). In Tilburg (NL) - waar ik 9 jaar gewoond heb - was er een 200-verschillende-soorten-bieren-café met die naam (website) en in Borgerhout is er ook een, hoewel dit me meer een theecafé lijkt te zijn. Ik ben er nog niet binnen geweest, maar het gaat nu dan ook alleen maar over de buitenkant.

Kandinsky staat op de hoek van de Betoging- en Sterlingerstraat. Het is samen met zijn buren opgenomen in de inventaris van het VIOE. Ambtelijke tekst:

Sterlingerstraat 2-6, Betogingstraat 1-5. Eénheidsbebouwing in eclectische stijl met vooral neotraditionele elementen, uit begin 20ste eeuw. Centraal hoekpand met afgeschuinde hoektravee, topgevels en rondbogige winkelramen. Identieke nrs. 4 en 1 gemarkeerd door lisenen en verhoogd met gebogen fronton, driedelige houten winkelpui met centrale etalage tussen winkel-en privé-deur. Licht verschillende nrs. 6, 3 en 5 met centraal balkon; nrs. 6 en 3 gecementeerd, nr. 5 met bakstenen parement. Nr. 3 met groot mozaïekpaneel als fries.
Van dat hele gebeuren nam ik ooit meerdere foto's en die staan op die site: klik.

Ik ben er niet helemaal zeker van, maar volgens mij was dit in de jaren '30 ook een café (café de Paris??) en in de jaren '50 een bloemenwinkel. Niet zo/wel zo: ik hoor het graag.

2 opmerkingen:

Miguel zei

Ik kan u wel meedelen dat het ergens in de jaren tachtig een winkel van ijzerwaren en gereedschap was. De naam ervan zit momenteel eventjes in een onleesbaar stuk van mijn geheugen.

Lila Kerroum zei

in 1972 was het toen bloemen winkel voor dat het ijzer winkel was, ik ging toen op school in de betogingstraat.