Tegenwoordig zijn er meer kerken dan gelovigen in Borgerhout. Vroeger was dat anders, in de tijd dat Borgerhout nog bij Deurne hoorde was er hier geen kerk maar was vrijwel iedereen wel gelovig.
Tekst bij het onderste plaatje: "De Sint Willibrorduskerk, alhoewel op Antwerps grondgebied gelegen, behoorde min of meer bij Borgerhout. Men sprak en schreef toen: Sint Willebrords tot Borgerhout in de Beenhouwers. Deze benaming komt voor op oude notarisakten. Men ziet de oude Sint Willibrorduskerk vóór 1900. (...) In de achtergrond bemerkt men de nieuwe en huidige kerk."
Vincent Van Gogh schijnt het in zijn Antwerpse periode ook eens vastgelegd te hebben.
Bij het bovenste plaatje: "Het doodsbeeldeken van Leonardus Jacobus Van Herp, overleden den 13 mey 1837, in den ouderdom van 30 jaeren 4 maenden en 27 dagen, te Borgerhout voorzien der H.H. Sacramenten. De afbeelding op de het doodsbeeldeken is waarschijnlijk die van het kapelleke van Onze-Lieve-Vrouw van Victorie, de Beenhouwerskapel."
Achterhaalde info natuurlijk, nu er meer heidenen dan gelovigen in Borgerhout zijn.
plaatjes + geciteerde tekst uit Borgerhout in oude prentkaarten (1973)
Update: inhoudelijke toevoeging door Gaston Van Bulck:
Hans, Dat op het doodsprentje niet de O.-L.-Vrouwkapel van Borgerhout staat is duidelijk. Maar ik denk dat het de Sint-Fredeganduskerk in Deurne betreft. Sint-Willebrordus en Sint-Fredegandus hadden eenzelfde profiel. Maar het torentje staat in het midden en niet van voor. Vergelijk eens de twee kerken!Op dat doodsprentje is ook een calvarie te zien boven de zijingang. Dat verwijst ook naar Sint-Fredegandus. Dat die kerk wordt aangezien als de kerk van Borgerhout klopt ook. Borgerhout had, zoals ge zegt, geen eigen kerk. Zie hierbij een ander doodsprentje, afgedrukt in M. Nonneman, Deurne in ouden prentkaarten.
Beste groeten,Gaston
Geen opmerkingen:
Een reactie posten