woensdag 4 januari 2012

Boem! (maar waar?)














(Zo, daar ben ik weer. Materiaalpech voorlopig verholpen.)


Mei 1940, de tweede wereldoorlog begon en in Borgerhout hebben ze dat geweten. De bovenste foto zou genomen zijn in de Gijselsstraat, iets waar ik een lichte twijfel bij heb. Ik vroeg het voor de zekerheid na bij de eigenaar van de foto, Jean Dillen:

Die foto komt uit het archief van de Gazet Van Antwerpen. Vele jaren geleden had ik via een bevriend redacteur inzage in hun archief en de locatie was daar als Gijselsstraat aangegeven. Ik heb dat feitelijk nooit gecontroleerd. Ik schreef ooit 3 boeken over de oorlogsgeschiedenis van het vliegveld en daar vind ik in dat er op 15 mei bij de nadering van Antwerpen door de Duitsers, schermutselingen met het Belgisch leger waren waarbij schade in de Delvastraat, Fonteinstraat, Hoge Weg en Sterlingerplein was. De volgende dag trokken ze Antwerpen binnen. Is de foto misschien in één van deze straten getrokken of is de opsomming niet compleet ? Ik ga eens kijken of ik dat documentje na 20 jaar nog terugvind. De Gazet legt geen copyright op de foto’s en ze mogen vrij gepubliceerd worden.

Als het inderdaad de Gijselsstraat zou zijn hebben we het over de hoek met de Examenstraat of de Van de Poelstraat. Het ongeschonden hoekhuis op de bovenste foto lijkt me een café te zijn en heeft duidelijk zichtbaar huisnummer 56. De hoek met de Examenstraat is nummer 55, zie foto 2, en we zouden dus aan de overkant van de straat moeten zijn.

Probleem is dat nummer 56 volgens de bedrijvengids van 1931 geen hoekpand was (zie onderste plaatje). Tegenwoordig is dat een beetje onduidelijk. De zichtbare nummering springt van 54 naar 58, en het grijze hoekhuis is volgens mij Van de Poelstraat nummer 2 (foto 3). Afgezien daarvan zijn er veel te veel verschillen tussen dat huis en zijn buren vergeleken met de bovenste foto. Voor wie de details van dit stukje Borgerhout beter wil bekijken: streetview.

Ik denk niet dat deze foto genomen is in de Gijselsstraat. De andere straten die Jean noemt hebben geen hoeken met een nummer 56, behalve de hoek Fonteinstraat/Hogeweg. Eén van de twee hoekpanden daar was inderdaad een café (later 't Mereltje??, maar die zal het zeker niet geweest zijn (was volgens mij Fonteinstraat nummer 1)).

Tot nader order staat deze foto in de boeken als zijnde genomen in de Gijselsstraat, maar ik wacht op de speurneus die het tot op de bodem gaat uitzoeken.

5 opmerkingen:

Ludo zei

Het traject Exaamstraat, Van de Poelstraat heb ik tijdens mijn lagere schooljaren (Vinçottestraat) van 1944 tot 1951 viermaal per dag afgelopen. Wat de middenste foto betreft ben ik er vrijwel zeker van deze genomen is van op de hoek van de Van de Poelstraat-Gijselstraat, en de onderste foto vanop de hoek van de Exaamstraat - Gijselstraat. Op de hoek van de Gijselstraat - Exaamstraat was er inderdaad aan de rechterkant een café. Vanuit de Gijselstraat komende en de Exaamstraat ingaande was het sigarettenfabriek van Van der Elst aan de linkerkant Aan dezelfsde zijde waren een tweetal huizen waarin detijds trouwens een klasgenoot van me woonde.

Ludo zei

Wat de "Boem ! (maar waar ?) vraag betreft lijkt de foto sterk op de hoek van de Gijselstraat en Exaamstraat maaar vermits ik gelukkig niet dement ben kan ik me toch niet herinneren dat daar tijdens mijn schoolperiode een huis heeft plaat gelegen.

Ludo zei

Misschien ook eens de omgeving van het Eggeplei, Poststraat en Borluutplein van naderbij bekijken. Ook daar vielen er wel enkele bommen.

Erwin zei

Wat ook kan zijn, is dat iemand Gijsselsstraat en Gijzelaarsstraat door elkaar heeft gehaald.

Veerle zei

Ik zie net deze post en kom hierdoor tot de ontdekking dat in nr 48 iemand woonde die Haems heette, net zoals ik. Dit is hoogst waarschijnlijk familie, want er zijn er niet veel met die naam. Wij wonen nu zoveel jaren later in de Gijselsstraat 66, een paar huizen verder.