woensdag 29 februari 2012

Malpertuus







Op het eerste gezicht zien we hier nog eens een klassiek toen-en-nu reeksje, maar deze keer met een literaire insteek. En wel aan de hand van het café in de verte (linkerkant van de straat). Dat café is nu genaamd Desteny (dat vraag ik me trouwens al lang af: is die foutieve spelling bewust?).
Toen deze foto genomen werd heette het zo te zien nog Malpertuus. In die tijd heb ik het café nooit bezocht maar de naam spreekt me aan. Literair verantwoord, passend bij een straat waar Hendrik Conscience ooit woonde.

Ik neem aan dat u uw klassieken kent en weet dat Malpertuus de burcht van Reinaart de Vos was:
Reynaerd hadde so menich huus,
Maer die casteel Malpertus
Dat was die beste van sinen borghen.

Conscience en Van den vos Reynaerde in één straat: misschien moet ik de Generaal Eisenhowerlei toch eens met andere ogen gaan bezien.

bovenste foto (1980) © Agentschap Onroerend Erfgoed

4 opmerkingen:

jozef zei

De Malpertuus werd indertijd (70-er jaren) gefrequenteerd door extra-Vlaams geörienteerde klanten.(De naam die ze hadden ontsnapt me).Dat groepke mensen is toen verboden, omdat het een privé militie was... toen is het Vlaams Blok - later Vlaams Belang gekomen

Hans H zei

VMO???

Erwin zei

En of het rechts georiënteerd was.
Toen ik in '91 mijn burgerdienst bij de Civiele Bescherming vervulde, vertelde één van de oversten dat ze na een interventie op de Turnhoutsebaan daar binnen gingen om iets te drinken en interventieverslagen in te vullen.

Ze werden daar militair gegroet en aan de muur hingen daar foto's van obscure en niet zo obscure figuren als Bert Ericsson.

Borgerhout Vlaams-Nationalistisch? En of!

geneisenhouwer zei

Wat een onzin, er hebben in cafe Malpertuus nooit foto's van Bert Eriksson gehangen! En ook het verhaal van militaire groet is eentje van het rijk der fabelen. Ik was er frequent bezoeker, de toenmalige eigenaar zijn al 10 jaar overleden. Hun zoon Koen. S. is Belgisch kampien karate.