woensdag 7 maart 2012

Gaslighting





Weinigen weten het nog, maar ooit waren elektriciteit en aardgas niet de primaire energiebronnen. Die eer was tot ongeveer 1960 weggelegd voor het lichtgas, ook bekend als stadsgas. Sommige straatnamen herinneren nog aan deze industrie: uiteraard de Gasstraat in Antwerpen 2060 en voor Berchem-Borgerhout de Lichtstraat, later veranderd in Minckelersstraat en genoemd naar de uitvinder.

Daarom deze 2 foto's met 21 jaar tussen beide opnames.

Foto 1 stond in de Gazet van Antwerpen op 25 en 26 april 1959 en kondigt de afbraak aan van de laatste noodwoning in Borgerhout. Deze woning, genaamd type Finse woning, was gelegen tussen Engelselei en Berchemlei.

Foto 2 is genomen omstreeks 2 juni 1980 in de Fonteinstraat. Links bevond zich het oude St-Erasmusgasthuis en nu dienstencentrum Fontein.

Op beide foto's is een ketel van de gasfabriek te zien, die op de grens Berchem - Borgerhout lag. Op foto 1 is dat duidelijker dan op foto 2, die trouwens enkel nog het geraamte van de gasketel toont. Ergens na het nemen van de laatste foto, werd het geraamte afgebroken, maar een precieze datum is mij niet bekend. Hier kan u hem nog zien vanuit een ander perspectief.


Titel = term uit de psychologie, via een film.

Foto 1 : © Gitschotelbuurschap, Heemkundige Kring van Borgerhout
Foto 2 : © Agentschap Onroerend Erfgoed

3 opmerkingen:

Ludo zei

Het doet me denken aan de gasverlichting op straat. Lantaarns die aan de gevels bevestigd waren of op een paal stonden. Iedere avond kwam een man met een lange stok met een vlammetje zoals nu in de bulex steekt de gaskraan open draaien om het licht aan te steken.

Erwin zei

Inderdaad Ludo, vandaar ik de naam. Het gas was blijkbaar ook wel gevaarlijker dan aardgas.

De verhalen over mensen die zelfmoord hebben gepleegd met gas, dateren dan ook allemaal uit de periode dat stadsgas werd gebruikt.

Anoniem zei

David Scholiers, overleden echtgenoot van Maria Van Volsem, is begonnen bij 'de gas' als lantaarnontsteker en dover.