zondag 18 maart 2012

We benne op de wereld om mekaar te hellepe, niewaar



Het interactieve deel van zo'n weblog over Borgerhout is eigenlijk het leukst. Hoe gaat dat in de praktijk? Xavier Van Mol stuurt mij een schitterende oude foto van een Mariabeeld in de Blijde Inkomststraat. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat het precies moet voorstellen, maar interpreteer het als een kapel. Geert Janssens reageert met een correctie, ik plaats een update, en krijg als kers op de taart een mail van Gaston Van Bulck:

Hans,


In bijlage vindt u een scan uit het boek:THYSSEN A. Antwerpen vermaard door den Eeredienst van Maria. Geschiedkundige Aanmerkingen over de 500 Mariabeelden in de straten der stad Antwerpen, 1922, blz. 317. Aug. Thyssen was onderpastoor in de Sint-Antoniuskerk in Antwerpen.

In zijn boek wordt het O.-L.-Vrouwbeeld in de Blijde Inkomststraat dus vermeld. In de eerste uitgave van zijn boek, verschenen in 1902, werd het nog niet vermeld. We mogen dus aannemen dat het beeld dateert uit de periode 1902-1922.Van Geert Janssens, de nieuwe voorzitter van de heemkundige kring Gitschotelbuurschap Borgerhout, vernam u reeds dat het beeld boven de zij-ingang van de school stond.

Voor zover ik weet is dit de eerste foto die ervan aan het licht komt. In de web-site "De verbeelding van "Kruis en Beeld" staat het beeld niet vermeld. Men zal er dus ook geen foto van hebben .Een prachtige melding van de heer Van Mol!

Gaston Van Bulck

En toen moest ik denken aan die oude Nederlandse televisieserie 't Schaep met de 5 pooten (1969), en met name dat ene liedje: We benne op de wereld om mekaar om mekaar om mekaar om mekaar/Te hellepe niewaar.

Geen opmerkingen: