dinsdag 17 april 2012

VandalismeHet was een onooglijk berichtje in de krant. Maar eigenlijk is het zo verschrikkelijk triest. Enkele jaren terug lag het Cogels paviljoen er haveloos bij en leek het reddeloos verloren. Dan heeft de stad het gebouwtje uit 1858 een totale opknapbeurt gegeven. De renovatie heeft flink wat geld gekost maar het resultaat mocht gezien worden. Ook de scouts van de 30 Prins Boudewijn die het paviljoen als lokaaltje mochten gebruiken waren best tevreden. Zie ook hier. Die tevredenheid is weggeëbd want het Cogelspaviljoen is het mikpunt van vandalisme. Ruiten worden ingeklopt, de deur werd geforceerd en het rieten dak werd zelfs al in brand gestoken.

Wat tegen de borst stuit, is dat er in en rond het Te Boelaarpark een groepje jongens rondhangt dat al verschillende keren de scouts lastig heeft gevallen. Ook andere jongeren zijn al fysiek aangevallen. Het is een groepje gasten dat in de ruimere buurt gekend staat als “ambetante” kereltjes, etters dus. Waar ze rond hangen, wordt er wel telkens iets vernield: de foto’s van de tentoonstelling “Wielerhelden”, de vuilnisbakjes, verkeersplaten,… Tijdens één van de confrontatie met de scouts dreigden ze met het afbranden van het scoutslokaal. Deze gasten zijn gekend bij wie ze ter orde kan roepen. Maar er gebeurt niets.

Toegegeven, er is geen “rokend pistool”. En als we nog eventjes lijdzaam toekijken ook geen paviljoen Cogels meer.

2 opmerkingen:

Geert zei

Volgende week zal de cultuurraad van Borgerhout een streng advies betreffende het Cogelspaviljoen overmaken aan het districtscollege.

wilfried zei

Vandaag staat er een uitgebreid artikel over het paviljoentje en de problematiek van de ‘etterbuilen’ in GvA. En ook ATV is komen filmen. In de krant staat een opvallende zinsnede, een uitspraak van de politiewoordvoerder: "De Antwerpse politie is op de hoogte van de problemen en bij het wijkteam is de bende bekend. Maar voorlopig hebben we nog niemand kunnen identificeren." Wat is dat nu, ken je ze of ken je ze niet? Of is het een cryptische omschrijving om te zeggen dat het probleem geen al te hoge prioriteit geniet.