woensdag 10 augustus 2011

Vrij Technisch Instituut (0)












Ik ga een nieuwe reeks beginnen over het Vrij Technisch Instituut Borgerhout, de vroegere school in de Oudstrijdersstraat. Jammer genoeg weet ik daar helemaal niks van, dus ik hoop op een beetje publieksparticipatie.

Dit is dan ook nummer nul in de reeks, gewoon omdat ik nog niet zoveel te vertellen heb. Op de bovenste foto het bord dat daar vroeger aan de gevel hing. De ingang van de school was in de Prins Leopoldstraat (Het Keerpunt?).

Wie nu voor het gebouw staat en goed kijkt kan nog zien waar dat bord ooit gehangen heeft. Er is een spandoek voor in de plaats gekomen, van het Platform Allochtone Jeugdwerkingen. Er staat een website op vermeld -
www.paj.be - maar die site is niet meer aan verversing toegekomen sinds juli 2010. Het laatste bericht was dat het platform zou gaan verhuizen naar de Schoenstraat.

Conclusie: ik weet niet wat er was, en ook niet wat er is.

bovenste foto (2002) door Miguel Duro Gonzalez, onderste twee eergisteren door mezelf.

10 opmerkingen:

Paul C. zei

Proficiat voor uw initiatief.

http://www.bredeschoolhetkeerpunt.be/index.php?section=1

http://www.bredeschoolhetkeerpunt.be/index.php?page=14&section=1

http://www.clw-tna.be/wordpress/

En op de volgende pagina ("wie is wie") staat de naam van iemand die de school door en door kent (werkt er al jaren), en in de Delareystraat woont ...
http://www.clw-tna.be/wordpress/het-keerpunt-wie-is-wie

Miguel zei

De "hoofdingang" in de Prins Leopoldstraat, de dubbele zwarte smeedijzeren poort, mocht echter niet gebruikt worden door de leerlingen. Die gingen allemaal binnen langs de grote poort in de Oudstrijdersstraat. Daar stond dan altijd een "studieleraar" die opende de poort en sloot ze ook weer. Als je te laat was mocht je wel langs de hoofdingang, om het uit te leggen. Uiteraard was ik een voorbeeldige leerling en heb dat dus nooit moeten doen. Dit was een schitterende school !! Met veel heel goeie, toegewijde leerkrachten. Die met de minst flatterende bijnamen zoals "de janet" en "de scheet" , werden dikwijls het meest gewaardeerd en gerespecteerd en terecht.

Gie zei

Den TIB had in zijn gloriejaren ook een wijkafdeling in Deurne aan de Van den Houtelei. In die gebouwen is enkele jaren geleden het wijkcentrum Den Tip gekomen. De oude benaming klinkt er nog een beetje in door.

Gie zei

Den TIB had in zijn gloriejaren ook een wijkafdeling in Deurne aan de Van den Houtelei. In die gebouwen is enkele jaren geleden het wijkcentrum Den Tip gekomen. De oude benaming klinkt er nog een beetje in door.

svenneke zei

heb er menig jaren mijn broek versleten, eerst in afdeling deurne nadien naar borgerhout

Miguel zei

Het terrein van de school in Deurne liep zelfs helemaal door tot aan de Dascottelei, waar enkele jaren geleden het nieuwe appartementsgebouw is gekomen. Daar ging altijd de sportdag door.

Sariitha zei

Momenteel zit PAJ daar niet, maar wel de Federatie van Marokkaanse Verenigingen. Een koepelorganisatie die haar lidverenigingen ondersteunt op alle mogelijke manieren.
www.marokkaansefederatie.be

Unknown zei

In de glorietijd 1500 leerlingen slechts 1 Spanjaard die Antwerps sprak en vele leraren met een boodschap prachtmensen ene gestapo liep daar ook rond die ons behandelde als honden

Unknown zei

Wie in de tijd afstudeerde op den TIB had direct werk,een school met een ijzeren discipline. IK ben er zelf 9 jaar op school geweest
Prachtige leerkrachten die gemotiveerd les konden geven.
Iedere leerkracht had een bijnaam.
De onderdirecteur Dhr Fabri was in heel de school bekend, en leidde met harde hand de 1500 leerlingen hun toekomst te gemoed

DH zei

In Borgerhout mocht ik mijn schooltijd beleven op 2 geweldige, maar totaal verschillende instituten, het Xaveriuscollege en den TIB. In de Prins Leopoldstraat volgde ik den A2 mechanica en het regentaat nijverheid. Gedreven en toegewijde leraars, er hing ook altijd een “grappig deugnieten sfeerke” tussen leraars en leerlingen. Inderdaad, de meesten hadden een bijnaam. Blijven mij voor altijd bij; de 3 golden boys van de speelkoer - de Snor, den Dexter en den Baart -, verder den Balletsloef en de Mil, rosse Jos en klein Franske, Jommeke en de Flurk, de Spitsmuis en de Gorilla, de Choco, de Jood en de Sloeber. Allemaal schitterende figuren die hun best deden voor dat legertje pubers. Verder waren onvergetelijk de heren Nuyts, Hendrickx, Begeyn, Van de Poel, Bastiaens, Boeckx, Platteau,... ik vergeet er ongetwijfeld nog. Merci allemaal, schonen tijd!