vrijdag 18 mei 2012

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...
De hoofdredacteur van de Krugerplein & Peperbusblog stelde bij mijn aanwerving als medewerker heel veel hoop in mij. Hij zat namelijk met een aantal foto’s die hij niet onmiddellijk kon thuisbrengen. Foto’s die naar zijn vermoeden in het buitengebied van Borgerhout genomen waren. Graag had hij een Buitenborger als adviseur. Maar je kan nu eenmaal niet alles in het leven hebben. En omdat ik geboren en getogen ben buiten de muren - in Deurne weliswaar, maar ik heb mijn broek versleten in de Parkschool - meende hij dat ik de klus wel zou kunnen klaren.

Bovenstaande afbeelding is er zo eentje. We staan hier aan een splitsing van wegen. Op de foto is een gasketel aan de Pretoriastraat zichtbaar. Die ketels werden daar vanaf 1881 gebouwd door de Londense 'Imperial Continental Gas Association'. De laatste werd afgebroken in 1975. Ook nog zichtbaar is de wegwijzer met een pijl naar links, met daarop duidelijk leesbaar “Mortsel”, een tweede pijl zou “Berchem” kunnen zijn. De derde naam wordt grotendeels verstopt door de bladeren van de boom. Links op de foto staat denkelijk een café. Rechts zie je de contouren van een groter gebouw.

Ik heb ook mijn contacten bij buurtwerk ’t Vliegerke - van de buurt aan het vliegveld - aangesproken. Dat leverde een aantal gissingen op, waarbij het kruispunt Stenenbrug - Luitenant Lippenslaan – Te Boelaarlei het meest in het vizier kwam. Vandaar een gokje. We staan in de Te Boelaarlei en kijken naar de hoek waar later de Zwitserse apotheek zal komen.

Iemand een beter idee?
Foto uit de collectie van Hendrik Roelandt, titel = spel

4 opmerkingen:

Erwin zei

Kan het zijn dat de tweede wegwijzer richting Broechem wijst?
Gezien de vermoedelijke locatie, lijkt me dat logischer dan Berchem. De boerentram reed hier immers richting Borsbeek, Wommelgem, Ranst en andere gemeenten.

Frank zei

Lijkt inderdaad logischer Wilfried, want anders zouden die wegwijzers ook niet juist staan denk ik als er Berchem staat. Broechem dus.

hans zei

Twee reacties die per mail kwamen:

"Ffkes met google earth gespeeld , en afgaand op de tramsporen mag je er zeker van zijn dat dit de hoek Ter Boelaertlei (Stenebrug )(en nu) LtLippenslaan is. Want nergens anders in die "rechte" is er een trampoor (de borsbeekburg komt niet in aanmerking wan de gasketels zouden anders rechts gestaan hebben. Het negatief staat juist want je kan de tekst lezen) Je ziet in de achtergrond het niewe gebouw,op de hoek van de DrV.D.Perrelei en Lt Lippenslaan waar jarenlang een bezinestation was ((gulf ??)) (maar ja op 3 van de 4 hoeken was dat het geval). Het gebouw café links op de foto staat er nog, maar ik geloof dat daar nu een gebouwen makelaar in gevestigd is. Grts, Jos H"

en

"Ik heb de foto heel aandachtig bestudeerd, vooral in het licht van de vermoedelijke plaats. (Hoek Herentalsebaan/Te Boelaarlei). Ik ben daar duizenden keren voorbij gestapt naar en van het college, maar durf mij toch niet uitspreken over dat hoekpand. Waarschijnlijk krijgt nu ook mijn lange-termijn-geheugen al gaten, want ik kan me zelfs niet meer herinneren of daar al dan niet een café was gevestigd. Eerder een kruidenier. Sans garantie ! Jan "

Bram Van Ballaer zei

Combineer alle geschreven info met deze foto en er is geen twijfel meer ... het staat gewoon al in de blog :-)
http://krugerpleinpeperbus.blogspot.com/2010/02/op-een-hoek-in-korte-broek.html