woensdag 4 juli 2012

Trans-Europe Express
(Bijna had dit stukje Edelweiss geheten...)
Ooit was de Ooststatie een internationaal station. Ik weet het, dat is nu moeilijk te geloven, maar het station hoorde onder andere tot het netwerk van de Trans Europ Express ofte TEE.
Dit was de benaming voor een netwerk van luxueuze binnenlandse en internationale sneltreinen in Europa, dat van start ging in 1957. Het concept was bedacht door de toenmalig president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen.

Tot 1974-1975 stopten de Trans Europe Express-treinen Île de France, Edelweiss en Étoile du Nord in de Antwerpen-Oost

Voor de Edelweiss - die Amsterdam met Lüzern verbond - kwam het afscheid  op 26 mei 1974. Toen verviel het baanvak Amsterdam - Brussel wegens niet rendabel en de ouderdom van het rollend materiaal.


De halte Antwerpen-Oost verviel voor de Étoile du Nord en Île de France  op 1 juni 1975 en werd vervangen door de stop Antwerpen-Berchem.


Info en foto: Antwerpen op het spoor / Herman Welter. - Antwerpen : De Vlijt, 1986

3 opmerkingen:

Janvde zei

Vertrekken daar überhaupt nog treinen? Ik ben op vakantie naar Zwitserland geweest als 14-jarige met de CM en onze trein vertrok toen ook nog vanuit het Ooststation, en reed rechtstreeks tot Zwitserland.

hans zei

Wikipedia zegt: "Op 10 december 2011 werd het station gesloten voor reizigersvervoer."

Erwin zei

Ik ben in 1998 nog van Essen naar Antwerpen gereisd met de boemel en die stopte nog in de Oost.

Het station was toen al een trieste bedoening. Toch had het z'n charme, 's winters om 18.10u of daaromtrent afstappen en in een door god en klein pierke vergeten omgeving te wandelen.