donderdag 2 augustus 2012

A Streetcar Named Desire

Tram 8 reed voor het eerst in 1903 tussen Meir en Lange Leemstraat. In 1911 werd de tramlijn verlengd tot het Te Boelaarpark. Tijdens WO I verliet de tram intra-muros niet.  In 1925 reed de tram tot aan de Groenplaats en in 1926 tot aan de Boekenberglei. In 1931 kwam er weer een verlenging en boemelde de 8 tot het Eksterlaar en aan de andere kant in 1933 tot de Suikerrui. Het hield maar niet op want in 1979 spoorde de tram tot aan de Lambermontplaats en in 2009 kreeg ie een nieuwe eindhalte aan Silsburg. Vanaf september 2012 zal tram 8 Borgerhout extra-muros niet meer aandoen. Tramlijn 8 zal dan ophouden te bestaan.

Maar geen nood, tram 4 zal dan een ommetje maken en de buurt aan het vliegveld bedienen. En kijk, wie graag naar Hoboken wil gaan, bvb om in de nieuwe supermarkt van Albert Heijn kippenragout of kwark of tosti’s of vanillevla met bitterkoekjes of houten klompen te gaan kopen, zal dat vanaf dan ook met de tram kunnen.

En nu moet ik even een stukje knippen uit mijn bijdrage over tram 11 (zie ook hier) en dan hier plakken… Voila, gelukt.
Op het eerste gezicht verandert het niet zo gek veel voor de mensen uit de verre uithoek van Borgerhout. (Zo ver dat niet iedereen op het Moorkensplein beseft dat er nog een tram rijdt.) Maar de veranderingen passen wel in een besparingsplan van De Lijn. Er zal geknibbeld worden op de frequentie. En laat dat nu net de aantrekkingskracht van het openbare vervoer zijn.  Bovendien zullen een aantal bussen vanuit de provincie niet meer doorstoten tot de Geuzenhofkens maar stoppen aan de rand van de stad. De passagiers moeten dan overstappen op een tram. Komt daar nog bij dat de demografische vooruitzichten een groei van pakweg 90000 nieuwe Antwerpenaren in de volgende 10 jaren voorziet. Het zal drummen worden op de schaarse trammen.

Info uit het boek "De Antwerpse tram (1873 - 1979)" van Eric Keutgens. Met dank aan Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn.

Bovenste foto: tram 8 in de Lange Leemstraat, hoek Breughelstraat. Uit het hierboven geciteerde boek.
Onderste foto: tram 8 aan de halte Vosstraat

Titel: toneelstuk van Tennessee Williams en later verfilmd door Elia Kazan.

Geen opmerkingen: