vrijdag 12 oktober 2012

ConcilieVandaag is het 12 oktober, en precies 50 jaar + 1 dag geleden dat in Rome het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie begon. Daarmee werd een krampachtige poging ondernomen om de katholieke kerk te moderniseren (meer weten: wiki).

Sindsdien staat de pastoor niet meer met de rug naar het volk en wordt de mis niet meer alleen in het Latijn gehouden. Daarmee werd de ontkerkelijking niet gestopt, die conclusie kunnen we 50 jaar later wel trekken.

Op het plaatje: een mis in de Peperbus, waarschijnlijk voor 11 oktober 1962.
uit de collectie van Hendrik Roelandt

Update: deze foto zou niet genomen zijn in de Peperbus, zie reacties. Waar dan wel? Antwoord volgt wellicht nog.

4 opmerkingen:

admin zei

Geachte,

mag ik een opmerking plaatsen? De foto van de kerk betreft volgens mij niet de "Peperbus" maar de Sint-Amanduskerk in Antwerpen.

met vriendelijke groet

Hans H zei

Een opmerking plaatsen mag altijd :)

Deze foto komt - weliswaar indirect - uit het archief van de St Jansparochie. Hij vormt onderdeel van een rijtje foto's die zeker in de Peperbus genomen zijn. De St Amanduskerk heb ik nooit van binnen gezien. Ik zal het voor de zekerheid nog eens checken.

Anoniem zei

Hey Hans, de foto is met 100% zekerheid niet in de peperbus genomen.

De Sint-Amanduskerk zou nog eens goed kunnen, alhoewel ik twijfel. Het kenmerk is het rozetraam achter het hoogzaal, welk we niet terugvinden in de Peperbus.

Het zou ook wel de Kerk van sint-willibrordus kunnen zijn aan de kerkstraat, maar gezien de grootte
lijkt me inderdaad St.Amandus meer voor de hand liggen...

Dus ga ik kijken naar de situering van de preekstoel. In de St.-Amanduskerk staat deze aan de voorste pilaar en niet in het midden. Dus misschien nog een andere kerk?

Raadsel...

Hans H zei

Ik ga er van uit dat jullie gelijk hebben, qua Peperbus. Label aangepast en update geplaatst.