maandag 3 december 2012

200 jaar Hendrik Conscience

Hendrik Conscience zou op 3 december 200 jaar worden. Deze verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij. Her en der zijn er activiteiten en tentoonstellingen. En in De Nieuwe Antwerpenaar werden over het leven en werk van de schrijver 6 bladzijden volgeschreven. Maar er ontbrak iets. Er werd geen gewag gemaakt van de sporen die Conscience in Borgerhout naliet.

Er werd in het artikel wel gesproken over de Pompstraat waar Hendrikje geboren werd. Maar er werd met geen woord gerept over Borgerhout. Conscience heeft dan toch13 jaar in de Prinsstraat, de huidige Generaal Eisenhowerlei, nr 15 gewoond. Het originele huis is verdwenen. Maar de herdenkingssteen is op het nieuwe huis overgebracht. Je moet wel 5 meter naar omhoog kijken. Of, als je een stijve nek zou hebben, klik je even hier

En er is meer, al moeten we even Deurne betreden. Op het einde van de Boekenberglei, aan het huis van Jef Coenen, lid van de heemkundige kring Gitschotelbuurschap, hangen 2 herdenkingspanelen: de eerste  verwijst naar het historische Lanteernhof dat op een steenworp hier vandaan heeft gestaan. De tweede herinnert aan een boek van Hendrik Conscience dat onlosmakelijk verbonden is met dit landgoed. Coenen: “Het boek ‘Geschiedenis van graaf Hugo van Craenhove en van zijnen vriend Abulfaragus’, geschreven in 1845, speelt zich namelijk af in het Lanteernhof.”  Het hof zelf is roemloos gesloopt. De herinnering leeft verder in de Lanteernhofstraat.

Als de schrijver van het artikel deze blog had geraadpleegd, had hij dat hier al kunnen lezen.

Geen opmerkingen: