maandag 11 februari 2013

Zomer in Zeeland




De Borgerhoutse kunstschilder Jozef Posenaer was wat weggedeemsterd in de nevelen van de tijd. Maar gelukkig werd in 2011 in het kader van het Reuzenjaar een retrospectieve georganiseerd waardoor deze artiest terug in belangstelling kwam. Althans in Borgerhout. De tentoonstelling kwam tot stand dank zij de onverdroten inspanningen van de heemkundige kring Gitschotelbuurschap. Misschien kan dit herhaald worden in 2015 bij de 80ste verjaardag van het overlijden van de schilder. Of in 2016 als we de 140ste geboorteverjaardag herdenken.

Ondertussen  geven we hier nog een foto uit de oude doos. We zien de familie Posenaer, Jozef (rechts) is volop bezig aan een schilderij. Volgens GvA is deze foto tijdens de 1ste wereldoorlog genomen, toen de schilder in Zeeland verbleef. Maar volgens heemkundige Geert Janssens is dit fout en is de foto genomen in de tuin in de Kroonstraat. Geen zomer in Zeeland dus maar gewoonweg thuis in Borgerhout.

Wie regelmatig op deze blog vertoeft weet ondertussen dat de schilder een herdenkingssteen heeft in de Kroonstraat. En buiten de muren werd een straat naar hem genoemd.

Foto van Gazet van Antwerpen


Titel = lied 

1 opmerking:

Geert zei

Er wordt ijverig gewerkt aan de expo voor het jaar 2014