dinsdag 30 juli 2013

Werk aan de Wijk


Ik plak even 2 artikelen uit verschillende kranten van vandaag aan elkaar. 

1) Het Nieuwsblad. "Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) wil het aantal sportactiviteiten in de Buurtsportarena op het Krugerplein in Borgerhout gevoelig opdrijven. De medewerkers van de dienst Buurtsport wilden ermee stoppen, nadat jongens uit de buurt aanhoudend diefstallen en vandalisme pleegden. (...) Bij de politie bevestigt men dat er samenlevingsproblemen zijn geweest aan onder meer het Krugerplein, maar de problemen zouden inmiddels onder controle zijn. Bij de dienst Buurtsport vergadert men vandaag over een aangepast programma voor het Krugerplein."

Ik dacht dat de burgemeester die problemen een tijdje terug eigenhandig opgelost had, maar dat lijkt dus tegen te vallen. We lijken wel weer een soort speedy pass te krijgen.

2) De Volkskrant. (NL), over een vernietigend rapport over de aanpak van achterstandswijken in dat land : "Het enige instrument dat volgens het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) een aantoonbaar positief effect heeft op de leefbaarheid en de veiligheid, is het grootschalig slopen van veelal naoorlogse flats en het bouwen van koopwoningen. De buurt ziet er dan beter uit en dat trekt meer mensen met een middeninkomen."

De burgemeester kan misschien beter een kopietje van dat rapport opvragen.

4 opmerkingen:

Miguel zei

Ik denk dat er van het type na-oorlogse flats zoals bedoeld door het SCP, in Borgerhout niet veel staan. Bovendien heeft Vespa mbt koopwoningen de laatste jaren toch wel erg hun best gedaan.

Hans H zei

De Turnhoutsebaan staat er vol mee. En Vespa heeft inderdaad z'n best gedaan.

Miguel zei

de "luxe" appartementen op de Turnhoutsebaan, niet meteen wat bedoeld wordt door het SCP hoor en trouwens voor 100% particulier eigendom. Je hebt niet begrepen waarover het ging.

Hans H zei

Da's geen kwestie van verkeerd begrijpen, da's een kwestie van de dingen in een ruimer verband zien. De beruchte hoogbouw in de Amsterdamse Bijlmer bijvoorbeeld was in de jaren '60 opgezet als 'modelwijk', dé wijk voor de moderne mens, met moderne en ruime appartementen. Geen weldenkende Nederlander gaat nu vrijwillig 's-avonds door de Bijlmer stappen, net zoals je weinig Vlamingen-uit-de-provincie zult vinden die 's-avonds vrijwillig de Turnhoutsebaan zouden willen verkennen (OK, beeldvorming speelt een grote rol). Maar net als in Amsterdam is de invulling die ze in de jaren 1950/60 hebben gegeven aan de Turnhoutsebaan - met die zgn. luxe appartementen - fundamenteel fout gebleken. Voor de leefbaarheid en de veiligheid, om maar twee dingen te noemen. Particulier eigendom heeft daar weinig mee te maken, er staat heel wat particulier eigendom te verkrotten in Antwerpen. De afbraakwerken aan de Turnhoutsebaan en vooral wat ze er indertijd voor in de plaats hebben gezet is de kern van het probleem.