donderdag 8 augustus 2013

Boomcode: herinnering



Hoe zou het met de Gitschotellei zijn? Je weet wel, de voet- en fietspaden van deze straat, tenminste in het deel van Borgerhout, worden heraangelegd. Daarbij wisselen fietspad en bomenrij van plaats. De pare kant van de straat is al bijna afgewerkt. De stratenmakers hebben de lei overgestoken en zijn begonnen aan de onpare kant. Het einde van deze werken is voorzien voor oktober.

Voor deze heraanleg moesten 93 bomen sneuvelen. Maar wat betekenen 93 bomen als in de plaats ervan een mooie, veilige straat komt. De omgezaagde linden zouden vervangen worden door elzen. Et alors, dat heet vooruitgang. In het Amazonegebied malen ze er niet om, daar wordt elke dag een veelvoud aan bomen omgegooid. Maar ik zag hoe vanuit de stronken nieuwe scheuten groeiden. Als een stil verwijt over hoe wij met bomen omspringen. 

Dus blaas ik het stof van het voorstel dat ik bijna een jaar terug hier op deze blog deed. In de eerste plaats aan het districtsbestuur, maar bij uitbreiding aan het stadsbestuur: stel een boomcode op. Zodat we op een meer doordachte wijze met bomen omgaan. Want in onze strijd tegen de CO2 en fijn stof kunnen bomen een rol van kapitaal belang spelen. 

Geen opmerkingen: