donderdag 15 augustus 2013

Sail away



In een eerdere bijdrage werd verteld over de kogge. Even recapituleren voor wie het niet meer weet. In 2000 werd bij graafwerken aan het Deurganckdok een goed bewaard oud schip gevonden. Het was een boot van het type “kogge” en stamde uit de 14de eeuw. Iets later werd nog een tweede, kleinere kogge gevonden. De schepen zouden dan verder onderzocht worden in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout.

Enige tijd terug vroeg heemkundige Mandus Sprengers mij hoe het nu was met die kogge.  Een vraag die ik doorspeelde aan Piet Wollaert die in het Watlab werkt. Hij wist te vertellen dat het schip helemaal uit elkaar was gehaald en dat de planken stuk voor stuk opgemeten en ingescand worden. De planken zelf werden bewaard in grote groene containers die buiten het laboratorium stonden, kant Berchemlei en Karel van den Oeverstraat. De planken lagen in gedemineraliseerd water. Dat is een pure noodzaak want als het hout niet gecontroleerd gedroogd wordt, is het reddeloos verloren. Bovendien kan het hout in het gedemineraliseerd water ook ontzouten.

Het meet- en scanwerk blijkt nu achter de rug te zijn want de containers zijn op een schone dag verdwenen richting Suezloods tegenover het havenhuis. Daar zullen de planken gedroogd worden en dan zou het schip terug in elkaar geknutseld worden. Als dat allemaal tot een goed eind volbracht wordt zal het schip hoogstwaarschijnlijk een plaats krijgen in een nieuw openluchtmuseum “Droogdokkeneiland”, waar het maritieme erfgoed een plek zou krijgen.

Voor wie meer wil weten over deze Kogge(n) is er de interessante webstek of je kan ook terecht op het smoelenboek.

Tweede foto = omslagfoto facebook de Kogge

Titel = lied van Enya (Orinoco flow)

Geen opmerkingen: