maandag 5 augustus 2013

Vandalen bis




Iedereen herinnert zich nog wel de Vandalen vanuit de geschiedenislessen, niet? Ik bracht ze eerder hier al eens ter sprake. Maar ik herhaal het met plezier voor wie er toen niet bij was. De Vandalen waren een Oost-Germaans volk, zoals ook de Goten, waaronder de Visigoten en de Ostrogoten, en de Bourgondiërs. Ha ja, de Bourgondiërs, die zullen we nog regelmatig tegenkomen in de geschiedenislessen. En op feesten. Weliswaar nadat ze geassimileerd zijn met de Franken. Over de Longobarden is er twijfel, de ene geschiedkundige zegt dat ze ook tot de Oost Germanen hoorden, de andere daarentegen rekent ze tot de West Germanen. Dat zijn wij dan weer. Maar blijf vooral bij de les, want het wordt wat ingewikkeld. In de periode van de 4de tot de 6de eeuw heeft er in Europa een grote volksverhuizing plaats. Een aantal Germaanse stammen worden door de Hunnen - herinner je nog Atilla, de gesel Gods ?- opgejaagd en trekken het toen verzwakte Romeinse rijk binnen. De Romeinen noemen deze stammen de Barbaren. Maar eigenlijk zijn het die verschillende stammen die onderling tegen elkaar botsen en elkaar verdringen.

De Visigoten en de Ostrogoten verlaten het gebied rond de Zwarte Zee. De Angelen, Saksen en Juten steken de Noordzee over, naar Engeland waar ze de Kelten verdrukken. De Teutonen dan weer trekken over de destijds door keizer Augustus vastgestelde grenzen van Rijn en Donau. Het is toen dat, nadat een Romeinse generaal zegt "Uw gedrag is onwaardig en schandalig en het hele land zal u veroordelen", een Teutoons opperhoofd de legendarische woorden uitspreekt: “Teute Gerard.” Andere volkeren gaan naar Spanje, Italië, Noord-Afrika en de Balkan. Maar we waren begonnen met de Vandalen. Zij belanden na lange omzwervingen in Afrika, rukken van daaruit op naar Rome en plunderen de stad op zo’n manier dat hun naam voor eeuwig en 3 dagen gebruikt wordt voor het moedwillig beschadigen of vernietigen van objecten die iemand anders toebehoren.

Het moet zijn dat een aantal van die nakomelingen de weg naar Borgerhout hebben gevonden. Want sinds ik hier 2 weken terug schreef over het vandalisme aan het paviljoen Cogels gaan de pogingen tot sloop gewoon verder. De vernielers hebben het gemunt op het deurraam met het gelaagde glas dat er nu bijna helemaal uit ligt. Ik heb een tip: zet voor de deur een metalen poort zoals dit ook gebeurde bij paviljoen Versmissen. Ik weet dat dit niet oorspronkelijk is. Maar het alternatief is dat dit lokaaltje steeds weer het doelwit van deze klojo’s zal blijven.

Geen opmerkingen: