vrijdag 11 oktober 2013

De kleuren van Amerika


Deze blog durft al wel eens wat laatdunkend te schrijven over persmuskieten. Maar dat is dan maar om te lachen. Want Borgerhout is verbonden met kleppers zoals Hugo De Ridder, Hugues C. Pernath, Jef Lambrecht, Maria Rosseels, Eef Janssens, … En misschien vergeet ik er nog wel enkelen.

Iemand die hier nog nooit aan bod kwam is Bert De Vroey. Nochtans geboren en getogen in Borgerhout. Hij heeft het district nooit verlaten. Dat is niet helemaal juist. Want Bert is vaak uithuizig en hangt dan ergens aan de andere kant van de wereld. Bert is namelijk een journalist verbonden aan de nieuwsdienst van de VRT. Lang geleden is hij en ook Koen Fillet begonnen bij het programma “Radio Trottoir”. Dat werd toen gepresenteerd door Suzy Hendricks. Maar die was toe aan een nieuwe uitdaging. Van wie Bert en Koen die tip indertijd gekregen hebben, zijn beiden vergeten. Alleen ikzelf weet het nog.

Na radio Trottoir schuift Bert enkele stoelen op en komt op de radioredactie terecht. Hij specialiseert zich in Afrika en later ook in de Verenigde Staten van Amerika. Over dat laatste land heeft Bert een boek geschreven met als titel “De kleuren van Amerika”.

Een erg interessant boek over een Amerika dat verkleurt, veroudert en verspaanst. Over diversiteit en breuklijnen. En hoe deze multiculturele samenleving geen pretpark is, maar work in progress, met mooie en lelijke kanten, successen en mislukkingen. Valt er dan geen enkel minpuntje aan te halen? Jawel, bij de voorstelling van het boek vroeg hij Guy Sabena Copernicusplan Nachtvluchten Notionele Intrestaftrek Toscaanse Villa Verhofstadt als inleider. Maar los daarvan, is het boek een aanrader.

Titel = boek (hier met een vraaggesprek van Ianka Fleerackers, in mijn herinneringen voor altijd prinses Prieeltje, met de schrijver)

Geen opmerkingen: