woensdag 9 oktober 2013

Huizekens

Het ging hier al vaker over dat uithoekje van Borgerhout, gelegen over de Ring. Om precies te zijn dat stukje Rivierenhof dat van ons is (de parking met name) en dat tegen Deurne aanschurkt.

Die parking heet Huizekens, en die naam stamt natuurlijk uit het verleden want nu zijn er geen huisjes meer te bekennen. Ter hoogte van de Deurnese Huiskens was er een belangrijk kruispunt. Dat is nu volledig verdwenen, samen met de bebouwing.

De Deurnese Huiskens, dichtbij het Schijn gelegen, vormden voor 1914 de grens met Borgerhout (tot de uitbreiding onder Karel De Preter). 

Uit een verhandeling van 1885: "Het maken van de buurtspoorweg Antwerpen-Hoogstraten brengt de Steenweg die toegang geeft tot Deurne in een ellendige staat. Deze Steenweg, te beginnen van de tweede brug over de vestingen tot aan het gemeenteplein van Deurne, heeft geen enkel gaanpad, er ligt een dikke slijklaag die bij het betreden opspat tot aan de knieën." (off-topic: slechte vertalingen uit het Frans bestonden al vóór Google Translate)

Het kruispunt was  gelegen op de plaats waar nu de  inrit is van het Rivierenhof voor het Cogelsplein, komende van het Foorplein.  Vanaf dat kruispunt waren er twee wegen naar Borgerhout.  Ofwel de Turnhoutsebaan (Ayendijk) ofwel langs de Broekstraat. De Broekstraat is nu volledig verdwenen.  Deze baan was gelegen vanaf de Deurne Huiskens (Inrit Parking Rivierenhof, bovenste foto) tot op de plaats waar nu de parking van de Carrefour en de Gamma aansluiten met de  Buurtspoorweglei.

Nu staan er wat appartementsblokken waarvan de bewoners naar verluidt liever bij Deurne zouden horen dan bij Borgerhout, en verder dus die parking, die ze wat mij betreft mee mogen nemen bij hun migratie.

Geen opmerkingen: