donderdag 3 oktober 2013

Vogel
Trekvogels zijn vogels die in de herfst naar Zuiderse oorden trekken omdat daar een overvloed aan voedsel is. Vogels zoals de zwaluw of ooievaar of grauwe vliegenvanger. Standvogels dan weer zijn vogels die hier blijven rondfladderen. Zij gokken er op om voldoende eten te vinden om de donkere winter te overbruggen. Denk maar aan merel, mus of bonte specht, zowel de grote als de kleine. Maar soms komen zij bedrogen uit. Dan is de winter zo guur, ligt de sneeuw pakken hoog of is alles hard bevroren. Dan rekent het gevederde volkje op ons. Strooi wat zaden, brood, een vetbol, eventueel wat restjes van rijst of ongezouten aardappelen,… in een voederhuisje.

Voederhuisjes?? Dat brengt mij bij volgend berichtje: In de panoramazaal van de Boerentoren had een officiële overhandiging van voederhuisjes voor vogels plaats. De 200 voederhuisjes werden het voorbije schooljaar door jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs van Het Keerpunt in de Leopoldstraat in elkaar getimmerd. Deze jongeren worden ingeschakeld in technische projecten binnen het culturele en sociale middenveld. Ze bouwen mee aan decors voor theaters en opera, tentoonstellingsbouw, renovatieprojecten en zo veel meer. Op deze manier doen ze ervaring op en veroveren ze hun plaats in een uitgebreid netwerk.

De voederhuisjes werden gemaakt in opdracht van Argus, het milieupunt van KBC en Cera. Na de overhandiging in de panoramazaal van de KBC-toren werden ze verkocht aan de werknemers van KBC en Cera tegen productieprijs. In een oogwenk vlogen ze allen de deur uit. Hilde Van den Berge, communicatieverantwoordelijke van Argus, was tevreden. “ Goed nieuws voor de leerlingen en voor de vogels deze winter.” lachte zij. 

Dat brengt mij op een idee. Waarom dit projectje niet eens overdoen voor de lezers van deze blog?

Geen opmerkingen: