zondag 6 oktober 2013

XL

De Kerkstraat heeft een Borgerhoutse en een Antwerpse kant. Café de Kroon ligt duidelijk aan de Antwerpse kant. En dat zal iedereen geweten hebben. Want in navolging van café Mombasa heeft ook De Kroon een Belgische vlag hangen. Maar in plaats van een bescheiden vlaggetje, zeg maar een maatje M zoals de collega’s uit Borgerhout, gaat De Kroon resoluut voor twee maten meer, gelijk naar XL. En dat is eigen aan Antwerpen Noord. Steeds weer Borgerhout willen overtroeven. Borgerhout is gekenmerkt door diversiteit. In Antwerpen Noord wordt dat superdiversiteit. In Borgerhout hangen kwajongens de aap uit op de Turnhoutsebaan. In Antwerpen Noord wordt een veldslag uitgevochten tussen winkeliers en drugdealers in de Handelstraat of worden de troepen van commissaris Van Beylen van het De Coninkcplein geranseld door Afrikanen. Altijd groter en langer en dikker. 

Dat is historisch perfect te verklaren. Antwerpen Noord was altijd al een deel van de stad Antwerpen. Borgerhout daarentegen, in de ogen van Antwerpen Noord eigenlijk niet meer dan een afscheuring van Deurne, is maar vanaf 1983 deel gaan uitmaken van de stad. Vandaar dat de wijk 2060 superieur op ons neerkijkt. Zoiets als Nederland en Duitsland. De Hollanders hebben hetzelfde gevoel met hun Oosterburen. Wat zij ook doen, Duitsland doet het beter. Een voorbeeldje. Nederland brengt een niet onaardig voetbalploegje samen. Maar als het er op aankomt wordt het Oranje elftal steevast van het veld gespeeld door de ‘Mannschaft’. 

Vandaar die XL vlag. Maar ik zou zeggen, niet op die provocatie ingaan. XL brengt ons trouwens rimpelloos van Antwerpen naar Turkije. Want het is ook de titel van een lied van Nil Karaibrahimgil. Deze zangeres is niet echt bekend bij ons. Als we al überhaupt een Turkse zangeres kennen is het Hadise, en die is dan ook half Belgisch. En het enige lied vanuit Turkije dat mogelijk een belletje doet rinkelen is Düm tek tek. Jammer, want Nil Karaibrahimgil is best te genieten. Eigenlijk is zij op zich al een pleidooi om Turkije sofort in de Europese Unie op te nemen.

XL = lied 

1 opmerking:

Eddy Borry zei

Zouden we het niet veel simpelder kunnen maken? Het ging gewoon over voetbal, maar geen nood qua grootte van de vlag zijn we flexibel.
Afspraak bij de volgende match, je gaat een panorama-shoot nodig hebben. :-))