zaterdag 30 november 2013

Jij bent een deel van de ketenDit stukje is geschreven naar aanleiding van een reactie op een vroegere bijdrage. Eerder vertelde ik hier over een ontmoeting met Paul Verschaeren, jaren terug mijn leider in de Chiro. Paul is onder de naam Paulo een gevierd cartoonist en werkt momenteel mee aan de digitale dorpskrant van Aartselaar 'Blauwtong'. Maar Paul is ook de echtgenoot van Anne Senecaut, dochter van het Borgerhoutse bakkersgeslacht Senecaut. Zij was gecharmeerd door deze blog en leverde foto’s en informatie aan die we met de regelmaat van een klok hier posten.

Ik vertelde hier ook over een ontmoeting met een groep netjes gemanierde jongelui die het Te Boelaarpark een schoonmaakbeurt gaven. Het werd een voorstelling van het jeugdtehuis of jeugdheem Sorm. Paul, die ondertussen ook lezer van deze blog is, was in vroegere tijden ook een actief lid van Sorm. Toen hij de geschiedenis in telegramstijl las, werd hij jaren terug in de tijd gekatapulteerd. Hij herinnerde zich hoe hij zijn tekentalent inzette om Sorm mee uit te bouwen. En hij bezorgde ons een briefomslag met een illustratie van zijn hand. De omslag werd gebruikt om geld in te zamelen voor het bouwfonds. 

Paul Verschaeren daarover: “Ik was in die tijd sterk geïnspireerd door Ray Gilles, een cartoonist uit het Mechelse.” Ray Gilles is een kruising van een cartoonist en een graficus, een toptalent die echter te weinig bekend is. Zijn tekeningen zijn een kantwerk van fijne lijnen, afgewisseld met zwarte vlakken. Zijn humor is geraffineerd en fijngevoelig. Wie graag tekeningen van Paulo wil zien, kan hier terecht. Wie de pennenvruchten van Ray Gilles wil bekijken, moet dan even naar daar.  

En dat is nog niet alles. Ik schreef hier ook het verhaal van buurkrant 't Vliegerke neer. Polle Debrouwere, buurtreporter van ’t Vliegerke, herinnerde zich nog dat Paulo ook de titel van het buurtkrantje uit zijn tekenpen had geschud. Goed te zien, ondanks de foto van slechte kwaliteit. Polle was in zijn jonge jaren ook een trouwe bezoeker van Sorm. Hij leerde er zijn vrouw Iltje Berghmans kennen. En geloven of niet, ook zij kwam hier al ter sprake. Zij was immers op zoek naar een beeldje van Kinnebaba. En heeft het nog niet gevonden. Reageren kan nog altijd.

En zo zie je maar weer, alles is met elkaar verbonden.

Titel = lied van Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld (eigenlijk is de echte titel Litanie)
 

Geen opmerkingen: