maandag 11 november 2013

Sorm is enorm
Op een dag kwam ik in het Te Boelaarpark enkele jongeren tegen die bezig waren met het park een schoonmaakbeurt te geven. Dat is eens iets anders dan een paviljoentje slopen of een clublokaal in de fik steken. Het bleken leden van Jeugdclub Sorm te zijn die hun goede daad deden in het kader van één of andere actie van Opsinjoren. Het jeugdtehuis ligt op een steenworp afstand van het park, in de Victor De Langhestraat en dat is dus Deurne. Maar Sorm is een vereniging met een renommee die de grenzen van het district ver overschrijdt.

Sorm is in 1961 opgericht in de parochie Sint Jozef omdat er in die tijd buiten de Chiro geen vrijetijdsaanbod voor jongeren was. De jongerenclub groeide onder de bezieling van de toenmalige onderpastoor Frans Cleymans uit tot een toonaangevend jeugdtehuis in Vlaanderen met een aanbod aan sport, ontspanning en cultuur. De jaren 70 en de eerste helft van de jaren 80 waren de gouden jaren. Half jeugdig Antwerpen heeft er in die jaren zijn/haar lief gevonden. Het was ook de wieg van zanggroep Hei Pasoep. Naast de Chiro bouwde Chris Deckers een uitgebreide ‘Korriclub’ uit met activiteiten voor kinderen. En Ward De Beer begon er zijn muziekschool. Daarna leken de jeugdhuizen op hun retour.

Maar Sorm vond een tweede adem. Naast de bestaande clubs als judo en karate kwamen er nieuwe werkingen zoals knutselatelier ’t Clubke Knutselfrutsel , de jeugdbond Natuur en Milieu, de murgagroep Fata Murgana en nog enkele andere die je kunt terug vinden op de webstek. De jongeren van het eerste uur transformeerden doorheen de jaren in oudjes. Zij hebben nu hun petanqueveld achteraan de lokalen. En ondertussen heeft een nieuwe generatie jongeren hun weg naar de jeugdclub gevonden. En kunnen daar hun ding doen. Geen Roxy Music, Queen of Barry White meer maar wel Sean Paul, One direction, Tourist lemc of the Opposites,…

Wie zelf eens wil gaan kijken, stipt nu 10 mei 2014 aan in zijn agenda. Dan is het daar feest.

Titel = de strijdkreet van het jonge geweld dat Sorm frequenteert.

Geen opmerkingen: